Green and Fresh, Healthy Recipe

Green and Fresh, Healthy Recipe - Bayam makanan yang membuat kuat popeye si bajak laut ini ternyata sangat bermanfaat, apalagi di olah menjadi makanan cair berupa juice, kali ini kita akan membuat Healthy Recipe dari bahan dasar bayam yang di juice, mari kita simak cara pembuatannya.

Bahan
  • 50 gram daun bayam hijau
  • 3 tangkai seledri
  • 1 sendok teh perasan jeruk lemon
  • 1 sendok makan madu
  • 200 ml air masak
  • 2 scoop es batu
Cara Membuat
  • Cuci bersih bayam, lalu siangi daunnya.
  • Cuci seledri, masukan ke dalam blender bersama daun bayam, air perasan jeruk lemon, madu, air masak, dan es batu.
  • Proses hingga lembut selama 4 menit.
  • Tuangkan dalam gelas dan sajikan segera.
Catatan
  • Jangan simpan bayam terlalu lama di dalam lemari pendingin karena zat besi akan berubah menjadi nitrit yang beracun. Demikian juga jangan memasak bayam secara berulang (dihangatkan) dan segera konsumsi sebelum melewati 5 jam setelah bayam di olah.
Kandungan Nutrisi
  • 36 kkal setiap 100 gram bayam
  • Protein
  • Lemak.
  • Karbohidrat.
  • Serat.
  • Kalsium.
  • Fosfor
  • Zat besi
  • Retinol
  • Asam Askrobat
  • Folat
  • Kalium
  • Natrium
  • Betakaroten
  • Cholin
  • Inositol
  • Vitamin A
  • Vitamin B1
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin E
  • Flavonoid
Manfaat Green and Fresh
  • Mengandung antioksidan yang baik bagi kekebalan tubuh dan penangkal radikal bebas.
  • Mencegah dan melawan sel kanker dengan kandungan vitamin A, B1, dan Flavonoidnya.
  • Memelihara lesehatan saluran pencernaan, mengatasi sembelit.
  • Mencegah batu empedu.
  • Melunakan pembuluh darah sehingga mencegah terjadinya stroke dan penyakit jantung.
  • Menurunkan gejala tekanan darah tinggi atau hipertensi.
  • Menangani anemia
  • Membantu kesembuhan penderita diabetes.
  • Menguatkan tulang, gigi, dan gusi.
  • Memelihara kesehatan mata.

Ginger Watermelon Juicy, Healthy Recipe Juice

Ginger Watermelon Juicy, Healthy Recipe Juice - Semangka dipadukan dengan jahe apa jadinya ya ?, hmmm mari kita coba saja deh membuat Healthy Recipe yang satu ini, semangka sudah diketahui banyak sekali manfaatnya begitu juga dengan jahe. mari kita simak cara membuatnya.

Bahan 
  • 100 gram semangka
  • 1 ruas jari jahe
  • 150 ml yoghurt rasa vanila
  • 3 scoop es baru serut
Cara Membuat
  • Cuci bersih semangka sebelum dikupas.
  • Ambil potongan semangka sesuai kebutuhan.
  • Cuci bersih  jahe lalu kupas
  • Potong-potong jahe dan semangka lalu masukan ke dalam blender.
  • Tambahkan yoghurt dan es batu serut.
  • Proses hingga halus dan lembut selama 5 menit.
  • Tuangkan ke dalam gelas lalu sajikan.
Catatan
  • Batasi konsumsi semangka untuk penderita darah rendah atau hipotensi.
  • Ganti yoghurt dengan susu apabila suka dan tidak bertentangan dengan kesehatan.
Kandungan Nutrisi
  • 30 kkal energi setiap 100 gram semangka
  • Karbohidrat
  • Gula buah
  • Serat
  • Lemak
  • Protein
  • Vitamin A
  • Vitamin B Kompleks
  • Vitamin C
  • Kalsium
  • Zat Besi
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Kalium
  • Likopen
  • Seng
Manfaat Ginger Watermelon Juicy
  • Mengandung antioksidan yang menangkal radikal bebas masuk ke dalam tubuh.
  • Mencegah penuaan dini.
  • Menurunkan tekanan darah tinggi.
  • Melancarkan sembelit dan mencegah dehidrasi.
  • Mengatasi demam dan kekurangan cairan saat diare.
  • Meminimalisir resiko terkena stroke.
  • Mencegah segala jenis kanker.

Nikmati juga Healthy Recipe yang lainnya Broccoli Fantasy or Avocado Milk Shake

FIQ - BALISTIK CINTA


Lagu OST untuk Filem Balistik yang ditayangkan pada di pawagam mulai 9 Januari 2014. Lagu Balistik Cinta dinyantikan FIQ (Mentor) gubahan lagu oleh Faz Alberto

LAGU TEMA FILEM -BALISTIK- DIPAWAGAM (9 JAN 2014)
ARTIS : FIQ
LAGU : FAZ ALBERTO
ORIGINAL PUBLISHER : LUNA SUARA RECORDS
SUB PUBLISHER : WARNER MUSIC (M) SDN BHD

BALISTIK CINTA - OST FILEM BALISTIK


LIRIK LAGU FIQ - BALISTIK CINTA

Mana hilangnya
Rasa yang terpahut dalam jiwa

Sepi terasa melukis resah didalam hati
Dan tak mampu ku ungkapkan gagah
Yang kita takkan bersama

Biar terhapus janji-janji yang terucap
Biarkan waktu lenyapkan semua rasa cintamu
Yang pernah kau hendak dalam hatiku
Mestiku meninginkan kamu

Mungkin kau dan aku tak bisa bersatu
Kerna cinta yang kau beri
Berbalistik cinta
Cepat datang dan pergi
Melayang jauh dari hidupku ohh kasih

Biarkan cintamu memanik dalam hati
Dan biar cintanya merasuk dalam diri
Satukan semua kisah
Kita terpatri dalam hati

Relakanlah cinta yang untukmu
Lepaskan ragumu pada cinta ku


Fresh Carrots. Healthy Recipe

Fresh Carrots. Healthy Recipe - Wortel hmmm sejenak sayuran yang satu ini sering kali dipadukan dengan soup, bagaimana jika wortel kita padukan dengan susu ?, mari kita coba membuat Healthy Recipe yang satu ini check it out friends.

Bahan
  • 1 buah wortel manis ukuran besar
  • 250 ml susu sapi segar
  • 2 sendok makan madu
  • 1 sendok makan perasan air jeruk lemon
  • 3 scoop es batu serut
Cara Membuat
  • Cuci bersih wortel lalu kupas kulitnya.
  • Potong-potong wortel menjadi ukuran kecil agar mudah saat di blender.
  • Masukan potongan wortel, susu, air perasan lemon, es batu, dan madu ke dalam blender.
  • Proses hingga lembut selama 4 menit
  • Tuangkan dalam gelas dan sajikan selagi dingin.
Kandungan Nutrisi dan Manfaat
  • 41 kkal disetiap 100 gram wortel.
  • Karbohidrat.
  • Serat.
  • Protein.
  • Vitamin A.
  • Vitamin B kompleks.
  • Vitamin C.
  • Kalsium.
  • Kalium.
  • Sodium.
  • Fosfor.
  • Zat Besi.
  • Beta Karoten.
  • Falcarional.
  • Magnesium.
Manfaat Fresh Carrots. Healthy Recipe
  • Memelihara dan menyehatkan organ pencernaan, dan menghindarkan sembelit.
  • Menyehatkan mata dan kulit karena kandungan vitamin A yang sangat tinggi.
  • Antioksidan, menangkal radikal bebas, memelihara kelembapan kulit, membuat awet muda.
  • Mencerahkan kulit dan membuat rambut berkilau.
  • Mencegah beberapa jenis kanker.
  • Memelihara kesehatan jantung.
  • Menurunkan Kolesterol.
  • Menurunkan Resiko terserang Stroke.

OST PAPADOM 2 - ABADI oleh Shahmeen Shah


Lagu OST untuk Filem Papadom 2 arahan Afdlin Shauki di nyanyikan oleh Shahmeen Shah berjudul Abadi.

ABADI (OST Filem PAPADOM 2)
Penyanyi : Shahmeen Shah
Lagu : Azman Abu Hassan
Lirik: Johana Johari

ABADI ( OST Filem PAPADOM 2 )
Caller Ringtones (Maxis ) : Dial *131*348366# dan hantar
RBT ( DIGI ) : SMS CT 0411503 & Hantar ke 20000
CT ( U-Mobile ) : SMS CT 527799 & Hantar ke 28118




Best!

PIALA FA 2014 : JADUAL & KEPUTUSAN


Kejohanan bolasepak Piala FA bagi tahun 2014 akan memulakan aksi bagi Pusingan pertama Piala FA pada 21 Januari 2014, Pusingan kedua 04 Februari 2014, Suku Akhir 11 & 18 Mac 2014, Separuh Akhir 13 & 20 Mei 2014 dan Perlawanan Akhir yang dijadualkan akan berlangsung pada 07 Jun 2014

JADUAL & KEPUTUSAN PIALA FA 2014


PERLAWANAN AKHIR PIALA FA 

Sabtu, 7 Jun 2014

Pahang 2-1 Felda United
23' Edward Wilson (FEL)
80' Faizol Hussain (PAH)
89' Dickson Nwakaeme (PAH)

Man of the Match: Faizol Hussain

Stadium Shah Alam
Pukul 8.45 malam
----------------------------------------------------------------------------------
SEPARUH AKHIR PIALA FA 

*Siaran langsung di RTM TV1 dan Astro Arena 801 jam 8.30mlm

SEPARUH AKHIR PERTAMA

Isnin, 5 Mei 2014
Johor DT 1 - 1 Pahang
Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos
13' Luciano Figueroa (JDT), 37' Matias Conti (PAH)

Selasa, 6 Mei 2014
Kelantan 3 - 3  KL Felda United FC
Stadium Sultan Muhammad Ke IV
17' Edward Wilson (FEL), 25' Indraputra (FEL), 36' Khairul Ismail (FEL)
41' Forkey Doe (KEL), 43' Fakri Saarani (KEL), 51' Wan ZaharulNizam (KEL)

SEPARUH AKHIR KEDUA

Jumaat, 30 Mei 2014
Pahang 1:0 JDT
Stadium Darul Makmur
81' Faizol Hussein
(Aggregate : Pahang 2:1 JDT)

Sabtu, 31 Mei 2014
KL Felda United FC 2:2 Kelantan
Stadium Selayang
20' Indra Putra (FEL)
29' Izuan (KEL)
34' Forkey Doe (KEL) 
45+3' Edward Junior (FEL)
(Aggregate : Felda Utd 5:5 Kelantan)
*Felda layak ke Final dengan perbezaan jaringan di pihak lawan

----------------------------------------------------------------------------------
SUKU AKHIR PIALA FA - 11-18 FEBRUARI 2014


SELASA, 11 FEBRUARI 2014 -  SUKU AKHIR PERTAMA

Johor DT 3:1 Kedah
Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos
# 15' MOHD AMRI YAHYAH, 22' HARISS HARUN, 24' BILLY OSMAN MEHMET, 94' FIGUEROA

PDRM 1-2 Pahang
Stadium Tunku Abdul Rahman, Paroi
# 14' CHAD SOUZA, 78' MATIAS CONTI

Kelantan 3-2 PKNS FC
Stadium Sultan Muhammad Ke IV
#3' MOHD BADRI RADZI, 20' PATRICK RONALDINHO WLEH, 42' TENGKU HASBULLAH RAJA HASSAN, 75' SHAKIR ALI, 83' KIM DONGCHEN

FELDA Utd 0-0 Sarawak
Stadium Majlis Perbandaran Selayang


SELASA, 18 FEBRUARI 2014 -  SUKU AKHIR KEDUA

Kedah  0-2 Johor Darul Ta'zim
# 62' Norshahrul Idlan Talaha (JDT), 85' Safee Sali (JDT)
Aggregat : Johor Darul Ta'zim layak. Johor Darul Ta'zim 5 : 1 Kedah

Sarawak 2-2 Felda Utd
# 17' Joseph Kalang Tie (SAR), 37' Zah Rahan Krangar (FEL), 80' Akmal Rizal (SAR), 83' Indra Putra Mahayuddin (FEL)
Aggregat : Felda Utd layak dengan jaringan gol di pihak lawan. Felda Utd 2 : 2 Sarawak 

PKNS 3-3 Kelantan
# 2' Patrick Ronaldinho (PKNS), 10' Ahmad Fakri Saarani (KEL), 25' Shakir Ali (KEL), 44' (Penalti) Karlo Primorac (PKNS), 70' Hamka Hamza (PKNS), 72' Mahmoud Ghaddar (KEL)
Aggregat : Kelantan layak. Kelantan 6 : 3 PKNS

Pahang 2-1 PDRM
# 40' Fauzi Roslan (PAH), 50' Chad Souza (PDRM), 90'+1' Hafiz Kamal (PAH)
Aggregat : Pahang layak. Pahang 3 : 2 PDRM


----------------------------------------------------------------------------------
PUSINGAN KEDUA

SABTU, 1 FEBRUARI 2014

Lions XII 1:2 Pahang
Std Jalan Besar, 7.45 mlm
# Hafiz Kamal, Azidan

JDT 2:1 T-Team (Separuh Masa) (Keputusa Akhir JDT 3:0 T-Team)
Std Larkin, 8.45 mlm
# Luciano (2)
# Marzuki Yusof
Status: JDT layak ke suku akhir dengan kemenangan percuma 3:0 selepas T-Team melakukan kesalahan meninggalkan perlawanan semasa separuh masa pertama.


SELASA, 4 FEBRUARI 2014

Kedah 4:0 Perlis
Std Darul Aman, 8.45 mlm
# 44' Billy Mehmet, 54' Adam Griffiths, 63' Baddrol Bakhtiar, 90' Khyril Muhymeen

PBAPP 0:2 PDRM
Std Bandaraya, 8.45 mlm
# 66"Chad Souza, 69' Boby Gonzalez

Kelantan 2:1 Sabah
Std Sultan Muhammad, 8.45 mlm
# 45' Shawky, 55' Roslin, 90'+5' Shakir Ali

PKNS 2:1 Terengganu
Std TAR, Paroi, 8.45 mlm
# 37' Ronaldinho, 48' Ismail Faruqi, 79' Karlo Primorac

Sime Darby 0:1 FELDA
Std Selayang, 8.45 mlm
# 84' Zah Rahan

Selangor 0:1 Sarawak
Std MBPJ, 4.15 ptg
# 33' Zamri Morshidi


----------------------------------------------------------------------------------
PUSINGAN PERTAMA


RABU, 22 JANUARI 2014
Harimau Muda C 0:2 Selangor
# 53' Paulo Rangel, 74' Juninho


SELASA, 21 JANUARI 2014
UiTM 2:3 T-Team
# min 34 dan 50, Farizal Rozal
# min 41, Rashid Mahmud

Melaka 1:2 Perlis
# min 34 dan 50, Farizal Rozal
# min 41, Rashid Mahmud

PDRM 1:0 Kuala Lumpur SPA
# min 73, Ali Ashfaq

LIONSXII 3:0 DRB-Hicom
# min 26 Sufian Anuar, min 53 Gabriel Quak, min 90+3 Faris Ramli

Kedah 4-0 Kuala Lumpur
# min 78 khairul Helmi, min 80,83 dan 90 Adam Griffiths

PBAPP 2:0 Cebagoo
# min 90 Ravindran, min 90 Faiz Nasir

Perak (4)2-2(5) Pahang
# minit 8 Azamudin Akil, min 12 Hardi Jaafar, min 45 Zayar Win Kyaw, min 57 Damion Stewart
# Penalti 5-4 Pahang menang

Sarawak 2-1 Pulau Pinang
# min 77 Allireza Abbasfard, min 99 Milorad Janjus

Negeri Sembilan 0:1 Felda United
# min 72 Shukor Adan

Sime Darby 2:1 ATM
# min 16 dan 86 Mahmoud Amnah

Terengganu 4:0 Shahzan Muda
# min 11 Marcio Souza, min 37 Manaf Mamat, min 41 Marcio Souza, min 76 Zairo Anuar

Kuantan FA 0:1 Sabah
# min 18 Marwan

PKNS 3:2 Johor II


JOHOR DARUL TAKZIM FC & KELANTAN automatik ke pusingan kedua







Duo Healthful, Healthy Recipe

Duo Healthful, Healthy Recipe - Cuaca siang panas begini enaknya minum yang segar-segar bener gak ?, kali ini ada sedikit Healthy Recipe nih, Duo Healthful namanya karena merupakan campuran dari dua buah yang menyehatkan yaitu melon dan strawberry. Mari kita simak cara pembuatannya beserta kandungan gizinya.

Bahan
  • 2 Potong Melon
  • 5 Buah Strawberry
  • 1 Sendok makan gula
  • 200 ml yoghurt
  • 2 scoop es batu serut
Cara Membuat
  • Cuci bersih melon dan strawberry sebelum melon dikupas.
  • Kupas dan potong-potong melon sesuai kebutuhan.
  • Buang daun yang menempel pada buah strawberry.
  • Masukan melon, strawberry, yoghurt, dan es batu serut ke dalam blender.
  • Tambahkan sirup gula dan proses hingga lembut selama 4 menit
  • Tuang ke dalam gelas dan sajikan selagi dingin.
Catatan
  • Sisihkan sirup gula bagi penderita diabetes.
  • Yoghurt bisa diganti susu cair sesuai selera.
Kandungan Nutrisi Duo Healtful
  • 52 kkal untuk 100 gram yoghurt
  • Protein
  • Lemak
  • Karbohidrat
  • Kalsium
  • Fosfor
  • Zat besi
  • Vitamin A
  • Vitamin B1
  • Vitamin C
Manfaat duo healthful
  • Antioksidan yang dapat meningkatkan kekebalan tubuh dan menangkal radikal bebas.
  • Memelihara pencernaan dan mengatasi sembelit.
  • Memelihara kesehatan tulang, gigi, rambut, dan kuku.
  • Menurunkan Tekanan darah tinggi.
  • Membantu program diet.
  • Mengurangi infeksi jamur.


Blog Coklateyes di Majalah M, Harian Metro

Assalamualaikum semua


Cerita ni dah lama dah. Cuma pasal hari ni hari Jumaat kan, tu yang teringat balik tu. Beberapa minggu lepas, Alhamdulillah Blog Coklateyes telah diketengahkan dalam sisipan akhbar Majalah M, Harian Metro. 


Fuh title besar "Cerita Isu Semasa". Dah macam pakar sosial pulak aku dengar. Heheheh. Syukur sangat-sangat dengan peluang dan ruang yang diberikan oleh Harian Metro untuk aku. Panjang lebar jugak cerita aku ditulis dalam ni. Semuanya berkaitan Blog Coklateyes. A journey of Blog Coklateyes lah senang ceritanya. 

Dalam ni jugak, aku mention The Butterfly Project Malaysia dan UM Cares, Universiti Malaya. Kedua-dua organisasi ni merupakan dua organisasi yang memberikan aku banyak inspirasi dalam aspek yang berbeza. Dan ia juga sebagai tanda terima kasih aku pada keduanya sebab memberikan aku keyakinan dan ilmu yang banyak. 

Bagi aku, dalam dunia blogger tak pernah langsung aku terfikir untuk jadi famous apatah lagi hebat. Cuma prinsip aku, buat yang terbaik dalam apa juga yang kita lakukan. Pada aku bila kita buat sesuatu dengan ikhlas, tak menindas orang lain, jujur dan menjadi diri sendiri jadi lebih banyaklah kebaikan yang diperoleh dari situ. 

Aku tahu dunia blogging hari ni memang dibanjiri dengan ramai blogger baru. Nasihat aku hanya satu. Jadi diri sendiri, jangan kejar populariti, terukan usaha cipta label sendiri dan jadikan blog sumber inspirasi bukan tempat syok sendiri. :) 


Broccoli Fantasy, Healthy Recipe Juice

Broccoli Fantasy, Healthy Recipe Juice - Udara yang kian berubah tentunya akan memacu datangnya penyakit, nih ada penangkalnya minuman segar dan menyehatkan "Broccoli Fantasy" , yuk mari kita simak Healthy Recipe yang satu ini.

Bahan
  • 100 gram brokoli segar
  • 1 siung bawang putih
  • 1 sendok makan perasan jeruk lemon
  • 2 sendok makan madu
  • 250 ml air masak
  • 3 scoop es batu

Cara Membuat
  • Cuci bersih brokoli, lalu potong per kuntum.
  • Rendam brokoli selama 5 menit di dalam air garam hangat, jika ada ular akan segera keluar.
  • Seduh brokoli dengan air mendidih sebentar, lalu tiriskan segera.
  • kupas bawang putih, masukan kedalam blender bersama potongan brokoli, madu, perasan jeruk lemon, dan air masak serta jangan lupa es batu
  • Proses hingga lembut sekitar kurang lebih 5 menit
  • Tuangkan ke dalam gelas sajikan selagi dingin.
Kandungan Nutrisi
  • 149 kkal energi per 100 gram
  • Karbohidrat
  • gula
  • Serat
  • Lemak
  • Protein
  • Beta Karoten 
  • Vitamin B kompleks
  • Vitamin C
  • Kalsium
  • Zat Besi
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Kalium
  • Sodium
  • Seng 
  • Mangan
  • Selenium
Manfaat Serta Khasiat Broccoli Fantasy
  • Menurunkan tekanan darah sehingga mengatasi hipertensi.
  • Antibiotik alami yang baik bagi tubuh.
  • Menurunkan kadar kolesterol dalam darah sehingga mencegah serangan stroke dan penyakit jantung.
  • Mengurangi gejala diabetes.
  • Mencegah berbagai jenis kanker.
  • Meningkatkan daya tahan tubuh dan vitalitas.
  • Mengobati penyakit cacingan.
  • Meredakan Influenza.
  • Membantu menyembuhkan rheumatik.






Avocado Milk Shake, Healthy Recipe

Avocado Milk Shake, Healthy Recipe - Cuaca panas begini enaknya minum yang segar", nah berikut ini saya akan share Healthy Recipe Avocado Milk Shake yang lezat, berikut bahan, cara membuat serta manfaat dan khasiatnya, mari kita buat.

Bahan
  • 1 Buah Avokad Matang.
  • 2 Sendok makan sirup gula.
  • 150 ml air matang.
  • 6 Scoop Ice Cream Vanilla.


Cara Membuat
  • Cuci bersih buah avokad beserta kulitnya.
  • Belah Avokad menjadi dua, buang biji dan kerok daging buahnya.
  • Masukan buah avokad, sirup gula, air masak, dan Ice Cream Vanilla ke dalam blender.
  • Proses hingga lembut sekitar 3 menit
  • Tuangkan di gelas dan sajikan

Kandungan Nutrisi
  • 85 kkal per 100 gram
  • Karbohidrat
  • Protein
  • Kalsium
  • Lemak betasitosterol
  • Zat besi
  • Fosfor
  • Potassium
  • Vitamin A
  • Vitamin B1
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Serat


Manfaat Serta Khasiat Avokado Milk Shake
  • Menyehatkan Mata.
  • Menghaluskan Kulit.
  • Menurunkan kadar kolesterol dalam darah sehingga baik bagi kesehatan jantung dan mencegah stroke.
  • Menjaga kestabilan tekanan darah.
  • Membantu penderita diabetes dalam mengontrol kadar gula darah dalam tubuh.
  • Mencegah dah mengobati kanker terutama di mulut.




Tambah Koleksi Beg Anda dengan Koleksi Musim Luruh & Sejuk 2013 dari GUESS Luxe!

Assalamualaikum semua 

Sapa kat sini suka beg, kasut, purse and clutch? Angkat tangan!!! Ya Allah, of course lah semua pembaca Blog Coklateyes angkat tangan kan? Alaa aku tau ramai pembaca aku adalah kaum wanita. Heheheh. Ok, ini ada cerita seronok disamping boleh usha cuci-cuci mata. Perempuan ni, kalau tak dapat beli pun tak pe, asalkan dapat cuci mata. Betul tak? 

Baru-baru ni, Guess, jenama yang tak asing lagi di Malaysia ni telah melancarkan sebuah butik di The Gardens iaitu Guess Luxe. Aku dan 50 lagi geng The Butterfly Project Malaysia telah dijemput untuk memeriahkan majlis tersebut. 

Jom lah tengok gambar-gambar sekitar majlis :)







Pelancaran pada hari tu jugak adalah bersempena dengan pelancaran untuk Fall/Winter 2013 Collection. Ya Allah, haruslah semua orang meroyan tengok bag, kasut dan clutch yang semua cantik-cantik tu kan! Geram je aku tengok....







Memang makan hati jugak lah tengok colour dan design collection GUESS ni. Hadoi... geram je rasa. Of course lah cantik dan cantik juga harganya. Tertelan-telan air liur kira duit dalam akaun cukup ke tak nak rembat satu! Kehkehkeh.





Bertabahlah ye semua orang melihat liuk lentik cantiknya bag kat atas tu semua. Aku sendiri cuba menenangkan hati tatkala buat entry ni. *sambil urut-urut dada, kasi kuat sikit iman tu!

Tapi aku dengar orang gomen dapat bonus kan? Halamak...apa salah rembat seketul dua. Cantik ni bawak rumah orang kawen. Kehkehkeh :)

Last but not least, layan gambar aku pulak boleh? Malam tu, dengan bertemakan "WHITE", semua Butterflies nampak cantik! Aku macam biasa je, pakai apa yang selesa. Tapi gigih jugaklah sebab beli blouse baru. Kehkehkeh. Tudung tu actually tudung bawal biasa. Lilit sikit jadi shawl dah. Kan mudah...




Malam tu jugak ada Insta Contest. Kita pilih bag mana kita berkenan and than post it dekat Instagram. Kalau ada rezeki, berjaya bawak balik bag tu... dan aku memilih Leopard Printed Shopping Bag ni. Malangnya...takde rezeki.. Kak Sabby Prue antara yang berjaya! Tahniah!


Paling tak disangka, malam tu Tammy tak kenal aku... huhuhu sedih! Mentang-mentang aku tak pakai spectacles kan. And ramai yang kata memang nampak berbeza aku malam tu. Kehkehkeh. Berjaya lettew kan maksudnya aku 'menyamar'.

bersama Edazz Lucinda & Amelie Teapot yang dua-dua comel :)

I love this pic so much! Thanks Sab! :) 

Semua butterflies balik dengan muka gembira. Sebab masing-masing bawak balik 'clutch' comel Guess bewarna hitam ni.


dan juga.... Pendrive Guess Eksklusif dan sehelai scarf dari Italy :)

sumber pic : Sabrina Tajudin 

Bagi anda yang berminat untuk dapatkan collection Guess yang super duper comel dan awesome ni, ada beberapa butik Guess yang boleh korang terjah :

STORE LISTING
- Guess Boutiques -
Suria KLCC . 1st Floor . Lot 125-126
Pavilion . 2nd Floor . Lot 2.56
Mid Valley . Ground Floor . Lot 94-96
One Utama . Ground Floor . Lot G1,53-1.55

- Guess Accessories Boutique -
Pavilion . 3rd Floor . Lot 3.53.00
The Gardens . 1st Floor . Lot F228
One Utama . Ground Floor . Lot G128A
Sunway pyramid . Ground Floor . Lot G1.46-1.47



Jus Apel, Healthy Juice Recipe

Kali ini saya akan membagikan Resep Makanan Sehat, atau disebut Healthy Recipe kalo bahasa inggris disana, jus merupakan makanan sekaligus minuman cair yang baik untuk kesehatan dan mudah untuk dicerna, berikut Resep Jus Apel Kesehatan

Bahan 

  • 1 buah Apel.
  • 2 sendok Susu Kental Manis.
  • 1 sendok makan Madu.
  • 250 ml Air Masak.
  • 4 Scoop Es batu serut.

Cara Membuat

  • Cuci bersih apel.
  • Kupas apel potong-potong dan buang bijinya.
  • Masukan apel ke dalam blender, tambahkan susu kental manis, madu, air masak, dan es batu serut.
  • Proses hingga lembut.
  • Tuangkan ke dalam gelas dan sajikan segera.

Kandungan Nutrisi

  • Vitamin A
  • Vitamin B1
  • Vitamin B2
  • Vitamin B3
  • Vitamin B5
  • Vitamin B6
  • Vitamin B9
  • Vitamin C
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Potasium
  • Zat Besi
  • Zinc
  • Serat
  • Fitokimia
  • Tanin
  • Baron
  • Flavoid
  • Asam D Glucaric
  • Asam Tartar

Manfaat Serta Khasiat Apel
  • Meningkatkan sistem kekebalan tubuh.
  • Meningkatkan daya penglihatan.
  • Mencegah penyakit Mulut.
  • Membantu pertumbuhan tulang dan gigi.
  • Membantu merawat gigi.
  • Membantu mengurangi berat badan.
  • Mencegah kanker.
  • Menurunkan kadar kolesterol.
  • Membatu proses pencernaan.

Catatan
  • Apel Hijau lebih baik untuk pertumbuhan tulang, gigi, penglihatan dan anti kanker.
  • Apel Kuning baik untuk hati, mata, kekebalan  tubuh, mengurangi resiko terkena kanker.
  • Apel Merah baik untuk hati, fungsi daya ingat, menjaga kesehatan saluran kemih, dan mengurangi resiko kanker.

YES BOSS DRAMA (TV3)


Drama YES, BOSS! merupakan adaptasi daripada novel karya penulis Areila Sahimi. Drama terbitan Zeel Production ini akan mula bersiaran di kaca TV mulai 15 Februari 2014 di slot Dramady TV3 pukul 6 petang. Pelakon utama ialah Fahrin Ahmad sebagai Ilham dan Emma Maembong sebagai Aryana. Bagi yang terlepas boleh menontonnya di tonton.com.my


Tarikh :  YES, BOSS!
Tarikh : Novel : 2011 / Drama : 15 Februari 2014
Genre : Romantik-Komedi
Episod : 24 episod 
Siaran : Sabtu dan Ahad
Jam : 6.00 - 6.30 petang
Saluran : Slot Dramady, TV3
Skrip : Mufid Suhami
Pengarah : Emi Suffian
Terbitan : Zeel Production
Penulis Novel : Areila Sahimi
Pelakon : Emma Maembong dan Fahrin Ahmad, Ryzal Jaffar, Noorkhiriah, Norlia Ghani, Eizlan Yusof, Jasmin Hamid, Aishah Ilias, Aidil Aziz, Shamsul Ghaw2, Wan Maimunah, Chaca Maembong, Shella Faeiz, Narenth Rao, Che Puteh 

BARISAN PELAKON DAN NAMA WATAK

Aryana - Emma Maembong
Ilham - Fahrin Ahmad
Shamsiah - Noorkhiriah
Udin -  Ryzal jaffar
Opah - Norlia Ghani
Dato Maarof - Eizlan Yusof
Datin Rokiah - Jasmin Hamid
Mellina - Aishah Ilias
Harun - Shamsul Ghaw2
Midah - Wan Maimunah
Sakinah - Cha Cha Maembong
Jeffry - Hisham Hamid
Amanda - Shella Faeiz



VIDEO PROMO












SINOPSIS DRAMA YES, BOSS!

YES BOSS! menceritakan tentang seorang gadis bernama Aryana yang bekerja sebagai pembantu peribadi kepada Ilham. Ilham memiliki rupa paras yang kacak dan sifat ego yang tinggi. Ilham tidak sukakan Aryana kerana baginya Aryana tidak sesuai untuk dijadikan sebagai pembantu peribadinya.

Ilham mahukan pembantu peribadi yang seksi, bergaya dan mempunyai bentuk badan yang ramping. Ilham berusaha untuk memberhentikan Aryana dari syarikat milik bapanya, Dato’ Maarof. Namun, Aryana tetap bersabar.

Setiap kali Ilham memberi arahan, Aryana harus menjawab “Yes Boss!”. Aryana juga terpaksa bersubahat setiap kali Ilham tidak hadir ke pejabat dan mengingatkan semua temu janji Ilham bersama teman-teman wanitanya. Ilham sering terlupa dengan temu janjinya kerana dia mempunyai ramai teman wanita.

Dalam diam rupanya Aryana menyimpan perasaan terhadap Ilham tetapi sering dinafikannya. Aryana hanya mampu memendam perasaannya terhadap Ilham kerana Hati Aryana sering terluka akibat sikap kaki perempuan Ilham.

Sikap kaki perempuan Ilham mula berubah apabila dia mengenali Melina. Ilham merasakan Melina adalah calon sesuai untuk dijadikan sebagai isterinya. Ilham turut meminta pertolongan Aryana untuk mencari hadiah yang sesuai buat Melina. Meskipun, Aryana sedih kerana lelaki idamannya sudah bertemu cinta hati namun dia tetap berusaha menggembirakan Ilham dengan membantu menyatukan bosnya itu dengan Melina.

Tanpa disedari rupanya Melina mempunyai agenda tersendiri. Melina berpakat dengan Jeffry iaitu pesaing utama perniagaan Ilham untuk merebut tender projek dan menjatuhkan syarikat Ilham. Setelah Ilham dan Melina bertunang, Jeffry mula memainkan peranannya dengan memikat Aryana namun rancangannya gagal kerana Aryana dapat menghidu sesuatu yang tidak baik tentang Jeffry terhadap dirinya.

Apabila Aryana ternampak Melina keluar bersama Jeffry, dia dan pembantu pemandu kereta Ilham, Harun mula menyiasat hubungan mereka berdua. Aryana dan Harun cuba memberitahu Ilham tentang Melina. Namun, Ilham tidak mempercayainya dan menuduh mereka berdua sengaja mengadakan cerita. Aryana sakit hati dan berhenti dari berkhidmat di syarikat Ilham. Kemudian, Aryana membuat keputusan untuk pulang ke kampung halamannya.

Lain pula ceritanya apabila Aryana berada di kampung. Udin, rakan lama Aryana masih menagih cinta Aryana. Sementara itu, ketiadaan Aryana membuatkan Ilham tidak keruan. Ilham memerlukan Aryana lebih daripada seorang bos yang memerlukan pembantu peribadinya. Dia mula merindui gadis itu dan menyedari dia telah jatuh cinta pada Aryana.

Ilham pergi ke kampung Aryana dengan harapan yang tinggi untuk memujuk Aryana agar kembali bekerja sebagai pembantu peribadinya. Pelbagai cara yang dilakukan oleh Ilham untuk memenangi hati Aryana. Tambahan pula, Ilham terpaksa bersaing dengan Udin untuk merebut hati Aryana. Berjayakah Ilham menambat hati Aryana yang sedia terluka dengan sikapnya sebelum ini? Bagaimana pula dengan Aryana? Siapakah yang akan menjadi pilihan Aryana? Adakah Udin yang setia menunggu Aryana dari dulu lagi? Atau Ilham, jejaka idaman Aryana?


SINOPSIS NOVEL YES, BOSS!

Tak sesuai bekerja di Pizza Hut, Aryana masuk McDonald’s. Tak sesuai di McDonald’s dia pergi pulak ke Jaya Jusco. Sudahnya setiap tempat tu pun paling-paling lama pengalaman yang berjaya dikutip adalah selama dua bulan sahaja. Bukannya dia koman sangat. Lulusan universiti tu… tetapi nasib tidak menyebelahinya terutama sekali ketika sesi temu duga pegawai kerajaan.

Berkat ‘kabel’ mak ngahnya di Wisma Alam, Aryana akhirnya berjaya menjawat jawatan setiausaha di situ. Sangkanya dia bekerja dengan Datuk Maarof, rupa-rupanya dia adalah setiausaha kepada Ilham Irfan, anak Datuk Maarof. Pulak tu, Ilham merupakan kasanova yang punya ‘stok’ edisi model keliling pinggang.

Selain menjalankan tugas rasmi seorang setiausaha, Aryana juga dikehendaki menjalankan tugas ‘tak rasmi’ seorang setiausaha. Kena cover line untuk bosnya setiap kali bosnya mengular, juga ketika teman-teman wanita bosnya merajuk, perlu dipujuk dan sebagainya. Setiap arahan bosnya wajib dijawab dengan:- Yes, boss! Pening kepala Aryana meladeni setiap kerenah bosnya itu. Tetapi, boleh pula Aryana bertahan dengan sikap bosnya itu, hinggakan mereka semakin rapat.

Hati dan perasaan… siapalah yang dapat mengawalnya…. Dalam diam, Aryana telah jatuh hati dengan bosnya tetapi dipendamkan sahaja. Dia sendirian makan hati dengan sikap hidung belang bosnya itu.

Dan bila Aryana tiada di sisi, Ilham mula terasa kehilangan. Tatkala dia sedar bahawa dia memerlukan Aryana lebih daripada seorang bos memerlukan setiausaha, dia terpaksa pula berdepan dengan mantan mat rempit di kampung Aryana yang kini sudah bertukar menjadi tauke bengkel dan kolam ikan keli.

Berjayakah Ilham menambat hati Aryana yang sedia terluka dengan sikapnya yang hidung belang itu? Bagaimana pula dengan Aryana? Siapakah yang menjadi pilihan hatinya? Bosnya ataupun mat rempit otai yang telah berubah menjadi ikon belia berjaya di kampungnya itu?


GAMBAR PELAKON DRAMA YES, BOSS!



























Nantikan kemunculan Drama YES BOSS!

Blog Archive