Bloging 101 : Review Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera Toner

Assalamualaikum semua

Its a time to review beauty product!!! Last two weeks aku dapat satu parcel dari Natta Cosme. Cantik gila box dia sebab ala-ala vintage style gitu kan. Alaa kalau nama perempuan, bila dapat barang comel mesti gembira.  Termasuk aku!



Bila bukak, yeay!!! Ada banyak lagi barang comel rupanya. Haih pandai betul Natta Cosme ni memikat hati gadis ayu macam aku. Heheheh... So, what is inside?



INSIDE THE BOX 

1. Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera Toner
2. Cotton pad
3. Egyptian Magic All Purpose Skin Cream
4. Natta Cosme Capsule (Just like a fotune cookies...)
5. Information card

Baiklah sebelum aku cerita lagi panjang, mari aku bagitau mana aku dapat product ni. Sebenarnya, review beauty product ni merupakan batch pertama untuk Project Bloging 101 Natta Cosme X The Butterfly Project. Tugas kami adalah, belajar cara-cara nak review satu-satu produk kecantikan dengan baik dan hebahkan pada public dan pembaca blog. Untuk kali ni, product yang nak di highlight ialah : 

Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera Toner




Diperbuat daripada Witch Hazel Shrub dan beberapa lagi campuran bahan-bahan semulajadi, produk premium daripada Thayers ini telah lama memonopoli pasaran dan mendapat kepercayaan daripada pengguna. 



Dengan beberapa kebaikan yang diberikan, ianya cukup menjadikan kulit muka kita lebih lembut, lebih remaja serta lebih bersih. Malahan bau rose nya boleh dijadikan satu terapi teraputik untuk kita. 



Ada 6 SEBAB KEPERLUAN TONER dalam penjagaan kecantikan :

1. Mampu mengecilkan pori-pori pada kulit muka
2. Menstabilkan tahap pH 
3. Memberikan satu lapisan perlindungan dari sinar UV & pencemaran
4. Menyegar dan meremajakan keanjalan kulit muka
5. Membersihkan sisa-sisa kulit mati serta kotoran pada muka
6. Mengawal pertumbuhan bulu-bulu pada wajah



TESTIMONI SENDIRI

Aku selalu gunakan toner ni selepas remove make up. Sebabnya aku yakin yang toner boleh membuang segala lebihan dan sisa-sisa kotoran pada muka. Its like a double-cleanser untuk aku. Bau ros yang ada pada Thayers Toner ni memang best. Lembut dan menenangkan.

Walaupun dia tulis Alcohol Free-Toner, tapi aku dua tiga kali jugaklah rasa macam pedih kat muka. Lagi-lagi part ada kesan atau bukaan jerawat tu. Pedih dia takdelah sakit sangat. Mungkin tindakan bila kena luka kan. Selepas pakai Thayers Toner ni memang rasa kulit wajah lebih segar, lembut dan bersih. I can feel it...

Selain daripada tu, apa yang menarik lagi...toner ni didatangkan dalam size yang besar iaitu 335ml. Jadi lebih jimat dan lebih tahan lama. Harganya RM 45 sahaja. 


Dengan packaging yang comel ala-ala vintage, toner yang best dipakai untuk membersih muka dan meremajakan kulit, rasanya tak salah untuk Thayers Rose Petal Witch Hazel with Aloe Vera dijadikan produk must-have untuk setiap wanita. Bukan sekadar ada bau rose, actually di Natta Cosme korang boleh dapat pelbagai lagi pilihan aroma.


Jika korang berminat dan nak dapatkan satu, haaa ada lagi berita gembira. Ni haaa.... Natta Cosme memberikan diskaun sebanyak RM 5 dengan setiap pembelian berjumlah RM 50. Dengan syarat, korang gunakan code LOVEBT. Expired pada 15 Januari 2014.


Haaaa apa lagi, aku dok usha jugak ni produk-produk kat Natta Cosme tu. Banyak produk menarik. Lagi-lagi make up tools mereka. Murah & menarik!

Jom kita usha Natta Cosme ye...


FB : 

Website : 




p/s: Terima kasih Natta Cosme & The Butterfly Project 



Nanas buah yang mempunyai Manfaat dan Khasiat, Tetapi juga bisa membuat GUGUR kandungan


Nanas buah yang mempunyai Manfaat dan Khasiat, Tetapi juga bisa membuat GUGUR kandungan - Manfaat Buah Nanas, Buah ini begitu popular sebagai salah satu buah yang biasa dibuat rujak. Buah ini berasal dari Brazil dan sring disebut nenas atau ananas ini merupakan tanaman yang berhabitat di daerah tropis. Nama latin buah ini adalah Ananas comosus, sedangkan nama nanas sendiri sesungguhnya berasal dari kata “anana” yang artinya “buah yang sangat baik”, sebutan yang biasa dilakukan orang-orang Tupi. Buah nanas ini juga disebut pineapple oleh orang Barat ini memiliki topi yang indah pada bagian atas buahnya ini tergolong family Bromeliaceae. Pohon nanas umumnya pendek, berdaun panjang mirip daun pandan dengan sisi-sisnya memilki duri yang tajam.

Dalam buku berjudul “Atlas Tumbuhan Obat Indonesia” yang dibuat oleh Dr. Setiawan Dalimartha, dijelaskan bahwa buah nanas juga berpotensi sebagai tanaman kesehatan yang bisa menyembuhkan beberapa penyakit tertentu. Misalnya kandungan enzim bromelain pada buah ini berpotensi sebagai obat antri radang, mengurangi pembengkakan, dan bisa membantu melancarkan pencernaan, karena efeknya yang bisa melunakkan makanan di lambung. Di samping itu, zat ini juga bisa menghalangi perkembangan sel kanker dan mencegah terjadinya penggumpalan darah (blood coagulation) dan juga dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka.

Keberadaan enzim bromelain juga sangat bermanfaat dalam membantu menyeimbangkan kadar asam dalam darah. Kandungan air yang berlebih pada tubuh kita dapat berkurang jika rajin mengonsumsi buah nanas ini, sehingga efeknya bisa membantu menyembuhkan penyakit Edema. Pada buah nanas juga mengandung zat asam aspartic yang fungsinya bisa membuang asam ammonia yang merupakan racun berbahaya dari dalam tubuh kita. Sedangkan kandungan seratnya yang cukup tinggi bisa membantu melancarkan proses BAB (Buang Air Besar). Bagi orang yang sakit sangat dianjurkan mengonsumsinya, karena di dalamnya terdapat beberapa zat yang bisa membantu penyerapan obat di dinding usus.


Buah bersisik pada kulitnya dan rasa daging buahnya yang asam ini ternyata bisa meningkatkan sistem pertahanan tubuh. Nanas dapat meyembuhkan beberapa penyakit yang mengerikan seperti tumor, aterosklerosis(penyempitan pembuluh darah), dan beri-beri, karena nanas mengandung vitamin A, vitamin C, besi, magnesium, kalsium, fosfor, natrium, kalium, sukrosa, dekstrosa, dan enzim bromelain. Buah dan daun nanas ternyata juga sangat efektif untuk perawatan kecantikan. Enzim yang terdapat dalam daun dan buahnya bisa membersihkanjaringan kulit yang mati (ski debriment). Pada sebuah penelitian yang dilakukan sekelompok ahli terhadap hewan tikus yang terkena luka bakar, terbukti enzim yang terdapat dalam daun dan buah nanas dapat memperbaiki jaringan kulit yang mati. Enzim tersebut bekerja secara konsisten sampai jringan kulit yang baru muncul menggantikan jaringan lama yang rusak.


Disamping bermanfaat, nanas juga memiliki efek negatif seperti tertera dibawah ini


Bagi penderita rematik, sebaiknya jangan mengonsumsi buah ini. Ketika buah nanas yang kita konsumsi sudah berada dalam saluran pencernaan, maka makanan tersebut akan terfermentasi menjadi alkohol yang bisa merangsang timbulnya rematik.

Bagi sebagian orang, terlalu banyak mengonsumsi buah nanas beresiko menimbulkan sakit kepala dan reaksi alergi dengan gejala seperti kulit menjadi merah dan gatal. Oleh karena itu, untuk mengurangi dampak negatif tersebut, bisa dilakukan dengan cara merendam potongan buah nanas tersebut ke dalam air hangat yang sudah dicampur garam secukupnya. Pada kasus alergi yang cukup serius, dampaknya bisa membuat bibir dan mulut menjadi bengkak.

Bagi wanita yang sedang hamil muda, sebaiknya menghindari makan buah nanas terutama nanas muda, karena memiliki sifat antelmintik dan abortivum yang dapat memicu kontraksi, sehingga berpotensi menggugurkan kandungan. Di sisi lain, bagi wanita yang terlambat haid justru dapat membantu dalam memperlancar haid.

Diabetes
Bagi penderita diabetes, sebaiknya jangan mengonsumsi nanas secara berlebihan. Zat gula yang dikandung dalam buah ini cukup tinggi dan sangat berbahaya bagi penderita diabetes.



Miss A Hush Lyrics


Teaser terbaru daripada kumpulan kpop wanita, Miss A berjudul Hush. Gambar teaser berlatarbelakang hitam, berpakaian serba hitam dengan pemanpulan sexy. Album terbaru mereka bakal dikeluarkan pada 6 November ini dengan sebanyak 13 lagu termasuk 7 lagu baru. Tunggu penampilan mereka



Miss A is back with their second full album Hush. The album’s title song is a dynamic acoustic number very different in style from miss A’s previous singles. Beside the original version, Hush comes in a party version as well. The album also features fresh new songs like the R&B number “Come to Play,” the 80s style Spotlight and the motown sound (Mama) I’m Good, plus their hits Touch and Over U.


Track List:
01. 놀러와
02. Hush
03. Love Is U
04. Spotlight
05. Hide & Sick
06. (Mama) I′m Good
07. Like U
08. Hush (Party ver.)
09. Touch
10. Over U
11. Time′s Up
12. If I Were A Boy
13. 남자 없이 잘 살아




LIRIK LAGU

 English Translation

I can hear your breath yeah
My body melts down yeah
I can’t resist it yeah
I can’t endure it yeah

My breath keeps on getting short yeah
Again I can’t yeah
Can’t control it
I’m loosing control
Why am I like this
Hurry Hurry Boy
I want you

Kiss kiss kiss baby
Hush hush hush baby
A bit closer
Come and hug me
Give it 2 me
Give it 2 me oh
Come to me
Come to me oh
Give it 2 me
Give it 2 me oh
A secretive party

Kiss kiss kiss baby
Hush hush hush baby
Hot hot hotly
Please melt me away
Give it 2 me
Give it 2 me oh
Come to me
Come to me oh
Give it 2 me
Give it 2 me oh

Ah ha

Don’t take a peek, you are already found
Don’t laugh and turn around
You are tastier than Lolli lolli Lollipop
Want to bite you, I want you

I can hear the breath yeah
My body melts down yeah
I can’t resist it yeah
I can’t endure it yeah

Hangul 가사 & Romanization Lyrics

숨 소리가 들려 yeah
sum soriga deullyeo yeah
몸이 녹아 내려 yeah
momi noga naeryeo yeah
견딜 수가 없어 yeah
gyeondil suga eobseo yeah
참을 수가 없어 yeah
chameul suga eobseo yeah


숨이 달아 올라 yeah
sumi dara olla yeah
자꾸 똑바로 난 yeah
jakku ttokbaro nan yeah
걷 잡을 수 없어
geot jabeul su eobseo
I'm loosing control
I'm loosing control
내가 왜이러니
naega waeireoni
Hurry Hurry Boy
Hurry Hurry Boy
너를 원해
neoreul wonhae

Kiss Kiss Kiss baby
Kiss Kiss Kiss baby
Hush Hush Hush baby
Hush Hush Hush baby
좀 더 가까이
jom deo gakkai
날 꼭 안아줘
nal kkok anajwo
Give it 2 me
Give it 2 me
Give it 2 me oh
Give it 2 me oh
Come to me
Come to me
Come to me oh
Come to me oh
Give it 2 me
Give it 2 me
Give it 2 me oh
Give it 2 me oh
비밀스런 Party
bimilseureon Party

Kiss Kiss Kiss baby
Kiss Kiss Kiss baby
Hush Hush Hush baby
Hush Hush Hush baby
Hot Hot 뜨겁게
Hot Hot tteugeopge
날 꼭 녹여줘
nal kkok nogyeojwo
Give it 2 me
Give it 2 me
Give it 2 me oh
Give it 2 me oh
Come to me
Come to me
Come to me oh
Come to me oh
Give it 2 me
Give it 2 me
Give it 2 me oh
Give it 2 me oh

Ah ha
Ah ha

힐끔 힐끔 눈치보지마 이미 들켰어
hilkkeum hilkkeum nunchibojima imi deulkyeosseo
웃지 말고 뒤 돌아서
utji malgo dwi doraseo
롤리 롤리 롤리팝보다 니가 맛있어
rolli rolli rollipapboda niga masisseo
꽉 깨물어 주고 싶어 너를 원해
kkwak kkaemureo jugo sipeo neoreul wonhae

숨 소리가 들려 yeah
sum soriga deullyeo yeah
몸이 녹아 내려 yeah
momi noga naeryeo yeah
견딜 수가 없어 yeah
gyeondil suga eobseo yeah
참을 수가 없어 yeah
chameul suga eobseo yeah





On My Mind M.Pire Lyrics (English)

M.Pire mengeluarkan single album terbaru berjudul New Born termasuk lagu ciptaan Jaejoong.
Member terbaru Lumin. Kumpulan ini akan kembali dengan membuat penampilan di 'M! Countdown' pada 31st Oktober ini

Lagu:
1. i'm better
2On My Mind.



On My Mind M.Pire Lyrics (English)

I can’t feel anything (you leave)
As if I left the world, I’m not here
Only meaningless sighs come out
I’m expecting a meaningless future





Lost World of Tambun : Hotel & Lost World Hot Spring Yang Memang Awesome!

Assalamualaikum semua

ENTRY 1 : KETERUJAANNYA KINI BERMULA 
ENTRY 2 : BEAUTY TRAVEL KIT & LUNCH DI GUA KEPURA
ENTRY 3 : SESUAI UNTUK PERCUTIAN SEISI KELUARGA
ENTRY 4 : HOTEL & LOST WORLD HOT SPRING (entry ini)

Wooho!!! This is my last post regarding Lost World of Tambun. Pheww... sebenarnya kalau nak diikutkan banyak lagi benda best aku nak cerita pasal LWOT tu. Sebab apa, seronok sangat. Walaupun nampak macam satu percutian yang singkat, tapi aku rasa memang satu percutian yang lengkap. Bukan sekadar boleh hilangkan penat & stress, malahan sangat sesuai untuk berhibur dan luangkan masa dengan kawan atau keluarga.

Kalau entry sebelum ni, aku dah cerita beberapa park yang ada dalam LWOT kan, kali ni aku nak focus pada Amusement Park, Hotel & Hot Spring mereka pulak. Pada aku lah kan, Hot Spring mereka adalah salah satu tarikan paling utama yang aku minat. Tapi sebelum tu meh cerita lain dulu...


1. AMUSEMENT PARK

Memenuhi tuntutan taman tema yang menyeronokkan, LWOT turut dilengkapi dengan Amusement Park. Ia lebih kurang mini fun fair. Aku tak sempat sangat nak main semua permainan yang ada sebab Amusement Park ditutup ja 7 malam. That's why lah aku dan Kak Sabby plan kiteorang nak snap-snap photo and meninjau sekitar kawasan. 






Permainan yang ditawarkan semua nampak best. Tapi tu lah sebab kesuntukan masa memang tak dapat nak main. Aku cuma main roller coaster je. Itu pun mula-mula cuak. Tapi lepas dipaksa oleh Mira Cikcit, Nala, Norfa, Sheila and semua orang, aku dengan Kak Sabby sahut cabaran tu. Actually roller coaster dia takdelah ekstrem sangat. Cuma itu first time untuk aku. Aku pulak boleh terbayang Final Destination atas tu! Haish. Nauzubillah. 

But again, don't worry guys. Kat sana Insya Allah keselamatan anda terjamin. Selagi ikut arahan dan peraturan. 



2. HOTEL LOST WORLD OF TAMBUN

Haaa... part ni aku tahu ramai yang tunggu-tunggu kan. Yes babe, seriusly...hotel dia best gila. Aku bagi 4/5 bintang. Memang terbaik. Selesa, sejuk, pemandangan yang menarik, bersih, lengkap. Serba serbi puas hati.


Terletak berhadapan dengan entrance theme park, hotel ni memang satu-satunya tempat penginapan yang ada di LWOT. Jalan kaki around 7-8 minit dah sampai. Tak silap ada 3-4 tingkat lah. Dan memang besar!




Bertuah betul. Bilik aku menghadap ke entrance LWOT, jadi bila malam nampak cantik sangat entrance tu. Sebelah kiri pulak nampak pemandangan sekitar Tambun. Memang bumi Tambun ni cantik. Penuh dengan ciptaan Allah. Harapnya kekal lah sampai bila-bila kehijauan ni. Amin!



Malam tu, aku memang tidur tak menyadar. Punyalah penat kan. Tilam empuk dia, ari cond sejuk dia... fuh fuh fuh. Maka badan penat, lepas urut dan masuk hot spring. Serius beb, memang rasa lepas spa! Hahahaah. 

Oh, untuk yang nak tahu rate... The Butterflies dapat bilik Exotic Room. Satu malam RM 500.  Yang bilik aku ni sesuai untuk 2-3 pax. Dan kat bawah ni, ada senarai harga setiap bilik. 


Aku sarankan, kalau korang nak pergi time holiday ke apa, better buat reservation awal-awal. Sebab dari yang aku tahu, event weekend masa kiteorang sampai tu pun, memang ramai orang. Jadi, untuk elakkan masalah korang book awal. Senang! 

Selain dari tu, aku pun perasan yang LWOT selalu jugak buat promosi & bagi diskaun di Groupon & Milk-a-deal. Cuba-cubalah korang tengok situ. Aku tengok harga nya agak berpatutan jugak! 


3. HOT SPRING & SPA

Beb, inilah yang aku cakap tarikan utama dia. Dalam banyak-banyak hotel & theme park aku pergi, aku paling suka part ni. Hot Spring dia. Ye lah, its a natural mineral hot spring tau. Memang lah masa mula-mula tu aku cuak jugak, sebab takut terlalu panas kan. Suhunya aroun 38-40'. Tapi lama-lama body kau boleh adapt dan memang sangat menyelesakan.






Kat sini ada 4 Hot Spring Pool iaitu Crystal Pool, Infinity Pool, Top of The World & Saphira Lair. Untuk kanak-kanak, hanya Saphira Lair yang dibenarkan. On that day, Crystal Pool telah direservedkan untuk team Butterflies. Memang awesome gila lah!

Di Infinity Pool pulak ada steam cave. Aku masuk dalam 10-15 seconds je. Sebab dia agak panas lah. Dan memang dinasihatkan untuk tak duduk dalam tu more than 5 minutes. Fungsinya sama macam kita masuk steam room tu. 

Sedikit tips aku boleh kongsi lah kan, memang masa baru-baru masuk pool tu badan kau rasa panas dia agak tinggi sebab masa tu badan belum adapt. Try masuk sikit-sikit. Contoh masuk setakat pinggang dulu... than relax untuk 2-3 minit. Barulah slowly korang masuk lagi. Jangan masuk terus satu badan. Memang badan terkejut and nerves sakit kita akan rasa. 






Malam tu jugak ada disediakan urutan dari Crystal Spa. Memang best. Segala otot-otot penat dan kejang diurut. Masuk pulak dalam Hot Spring. Memang rasa nak tidur situ terus. Pada aku lah kan, Hot Spring di LWOT ni bestnya sebab dia terjaga, bersih & sesuai untuk seisi keluarga. Masa malam tu, ramai jugak family bawak anak-anak semua datang berendam dalam hot spring pool. 

Untuk hot spring pool pulak, ini details nya :

Park Closed : Every Teusday
Except on Malaysian School & Public Holiday

LWOT Hot Sping & Spa by Night : 6pm - 11pm

Fee: Adult - RM 18
     Kid - RM 15


Keesokan paginya, seawal jam 8 pagi lagi aku dengan Kak Sabby dah turun nak pi breakfast. Bangun pagi hirup udara segar Tambun kan. Kalau kat KL pagi-pagi dah berasap woi! Haish. Not good not good for our lungs! 

Breakfast pagi tu di Garden Terrace. Makanannya lazat & sangat mengenyangkan perut comel aku ni. Hehehe. Badan segar, udara segar, makanan sedap. AuchhhH!!!! Such a heaven!







Sebelum balik, kenalah singgah souvenir shop dulu!!! Beli apa yang patut tanda kenangan di LWOT. Harga souvenir di sini memang agak mahal sikit. Korang kenalah pandai pilih sikit. Cari yang worth it. Ada jugak yang berpatutan! Sempat jugak lah aku beli 4 keychain untuk Akim dan adik beradik aku jugak fridge magnet. :)





Secara overall, aku rasa LWOT ni memang satu tempat percutian yang sangat menarik. Penuh dengan aktiviti yang best dan  mengujakan. Sesuai untuk semua lapisan umur. Kanak-kanak & orang dewasa. Keluarga mahupun kawan-kawan. Suasana LWOT yang masih mengekalkan keindahan dan kecantikan alam semulajadinya harud diberikan pujian. Bukan mudah untuk satu-satu tempat percutian untuk "stay green". Jadi, aku sangat-sangat sarankan pada mereka yang nak keluar dari hiruk pikuk kota, dan stress kerja atau belajar... cubalah ke LOST WORLD OF TAMBUN!!!

Than, there you will be lost in fun!!! :)






Bye Tambun! Bye Ipoh!!! Moga ketemu lagi...... I'm really in love with you!!!!


Terima kasih daun keladi kepada para penaja :


The Butterfly Project Malaysia : 

Lost World of Tambun : 

KTM Berhad :

PHOTOGRAPHER : 
 I AM STUDIO (HENRY LEE)
https://www.facebook.com/imstudiomalaysia


Semangka si buah segar yang memiliki Manfaat dan Khasiat




Semangka si buah segar yang memiliki Manfaat dan Khasiat - Semangka si buah merah yang menawan, Buah semangka yang memilki banyak sekali manfaat dan khasiat ini memiliki nama latin Citrullus lanatus merupakan tanaman merambat yang awalanya berasal dari daerah gurun di Afrika bagian selatan. Semangka ini masih sekerabat dengan labu-labuan Cucurbitaceae, melon Cucumis melo dan ketimun Cucumis sativus. Semangka biasanya dipanen buahnya untuk dimakan segar atau dibuat jus. Tidak ketinggilan biji semangka yang dikeringkan juga dapat dimakan isinya sebagai kuaci.

Semangka merupakan buah paling favorit di daerah iklim tropsi termasuk indonesia, jadi tak heran jika kita mudah menemukan buah semangka baik di toko buah maupun pasar sekitar.


Manfaat Buah Semangka untuk Kesehatan:


Mengandung kalium yang tinggi untuk berperan dalam menurunkan tekanan darah. Selain itu kandungan karetenoid pada semangka dapat mencegah pengerasan dinding arteri maupun pembuluh vena, sehingga dapat mengurangi tekanan darah. Manfaat buah semangka ini dapat diperoleh jika anda rutin mengkonsumsinya.

Obat untuk Diet
Dapat menemani program diet anda karena buah semangka ini merupakan salah satu buah yang tidak mengandung lemak dan juga mempunyai kombinasi kadar gula terbatas dan kandungan air yang cukup banyak. 

Menyegarkan Kulit
Buah semangka memiliki zat alami yang dapat menyegarkan kulit kita. Anda juga dapat menggunakan jus semangka dan dapat mengoleskannya pada wajah dan leher Anda untuk memperoleh hasil yang baik.

Penderita Hipertensi
Sangat bermanfaat bagi penderita hipertensi karena memiliki kandungan air dan kalium cukup tinggi yang dapat menetralisasikan tekanan darah di dalam tubuh kita.

Menjaga Kesehatan Ginjal
Manfaat buah semangka dalam menjaga kesehatan ginjal yaitu adanya kandungan kalium yang sangat tinggi. Kalium ini membantu membersihkan sisa-sisa racun yang terdapat pada ginjal. Selain itu, buah semangka mampu menurunkan kadar asam urat dalam darah sehingga mengurangi resiko kerusakan ginjal dan pembentukan batu ginjal.

Sebagai Antioksidan
Sebagai antioksidan yaitu dalam buah ini mengandung likopen yang cukup tinggi. Likopen merupakan senyawa antioksidan yang berpotensi untuk mencegah radikal bebas. Radikal bebas berlangsung tidak terkendali, bisa disebabkankarena polusi, pola makan dan daya tubuh yang menurun. Hal ini berakibat, tubuh anda mudah terserang penyakit dan radikal bebas ini merupakan awal dari munculnya penyakit kanker.

Mengandung Antioksidan (betakaroten dan vitamin C).

Melembapkan Kulit
Semangka adalah buah yang mengandung banyak air yang membuat tubuh dan kulit terhindar dari dehidrasi. Jika Anda memiliki kulit kering, Anda dapat mencampurkan semangka dan madu untuk tetap melembapkan kulit. Dehidrasi dapat menyebabkan wajah kering dan kusam. Jadi, sertakan buah berair ini dalam diet Anda.

Dapat Mencegah Sariawan

Manfaat buah semangka bukan hanya untuk penyakit berat saja, sariawan pun dapat diatasi dengan makan buah semangka. Buah semangka mengandung banyak vitamin dan air, kedua senyawa inilah yang berperan dalam mencegah munculnya sariawan. Karena pada dasarnya, sariawan ditimbulkan karena adanya bakteri yang berkembang di mulut dan bakteri akan berkembang baik jika mulut anda kering sehingga kandungan air dari buah semangka dapat mengurangi adanya bakteri.

Mencegah dan Mengobati jerawat
Memijat kulit dengan masker semangka setiap hari adalah obat alami untuk menyembuhkan jerawat. Jika Anda rentan terhadap jerawat, gunakan semangka untuk mengatasi masalah kulit Anda.

Dapat Menurunkan Demam
Dalam buah semangka mengandung kalium yang berperan dalam menurunkan tekanan darah. Selain itu kandungan karetenoid pada buah semangka dapat mencegah pengerasan dinding arteri maupun pembuluh vena, sehingga dapat mengurangi tekanan darah. Manfaat buah semangka ini dapat anda peroleh jika anda rutin mengkonsumsinya, misalnya buah semangka anda gunakan sebagai pencuci mulut setelah makan.

Menjaga kesehatan ginjal
Manfaat buah semangka dalam menjaga kesehatan ginjal yaitu karena adanya kandungan kalium yang tinggi. Kalium ini membantu membersihkan sisa-sisa racun yang terdapat pada ginjal. Selain itu, buah semangka mampu menurunkan kadar asam urat dalam darah sehingga mengurangi resiko kerusakan ginjal dan pembentukan batu ginjal.

Antioksidan
Sebagai antioksidan yaitu melihat dalam buah ini mengandung likopen yang cukup tinggi. Likopen merupakan senyawa antioksidan yang berpotensi untuk mencegah radikal bebas. Radikal bebas berlangsung tidak terkendali, bisa disebabkankarena polusi, pola makan dan daya tubuh yang menurun. Hal ini berakibat, tubuh anda mudah terserang penyakit dan radikal bebas ini merupakan awal dari munculnya penyakit kanker.

Manfaat buah semangka bukan hanya untuk penyakit berat saja, sariawan pun dapat diatasi dengan makan buah semangka. Buah semangka mengandung banyak vitamin dan air, kedua senyawa inilah yang berperan dalam mencegah munculnya sariawan. Karena pada dasarnya, sariawan ditimbulkan karena adanya bakteri yang berkembang di mulut dan bakteri akan berkembang baik jika mulut anda kering sehingga kandungan air dari buah semangka dapat mengurangi adanya bakteri.

Meskipun buah semangka manis, namun ternyata mengandung gula yang relatif rendah. Selain itu, manfaat buah semangka bagi penderita diabetes yaitu kandungan yang terdapat dalam buah semangka mampu merangsang produksi insulin sehingga menurunkan kadar gula dalam darah.


Say NO to HALLOWEEN




Sangat ironis, hal ini turut menyebar pula di kalangan kaum muslimin. Para pemuda Islam turut meramaikan syiar kaum kuffar yang jahiliyah ini, hanya untuk dikatakan tidak ketinggalan zaman ataupun takut disebut remaja ”jadul” tidak gaul. Menurut mereka, ini hanyalah perayaan belaka, tidak ada sangkut pautnya dengan agama dan keyakinan… Namun, benarkah klaim mereka ini?!! 

Padahal, apabila mereka mau berfikir kritis dan tidak bersikap latah alias membebek begitu saja dengan budaya atau pemikiran asing, niscaya mereka dapat melihat dengan jelas bahwa Halloween ini bukanlah perayaan biasa tanpa ada tendensi keyakinan apa-apa. Karena, segala bentuk perayaan dan peringatan, pastilah berangkat dari tendensi suatu keyakinan atau ideologi tertentu… 

Rasulullah SAW. Bersabda “Barang siapa yang meniru suatu kaum, maka ia termasuk kelompok mereka” (HR .Ahmad dan Abu Dawud dari Ibnu Umar). 


Denaihati

Blog Archive