Download Aplikasi myKPDNKK Ke Telefon Pintar (Smartphone)


Aplikasi myKPDNKK menawarkan pelbagai perkhidmatan secara mudah alih untuk keperluan pengguna dan peniaga dengan mudah dan cepat. Pembangunan aplikasi ini adalah untuk membolehkan pengguna dan peniaga memperoleh maklumat dan perkhidmatan yang disediakan kementerian pada bila-bila masa dengan mudah, cepat dan selesa.


Modul Price Watch contohnya membolehkan pengguna memantau harga semasa barangan harian menerusi telefon pintar. Terdapat juga kemudahan semakan status aduan, pertanyaan dan pemfailan tuntutan tribunal pengguna. Rakyat juga kini dapat menyemak senarai Kedai Rayat 1Malaysia (KR1M) yang berdekatan serta premis-premis yang menyediakan Menu Rakyat 1Malaysia (MR1M).

Bagi peniaga pula, kini terdapat semakan senarai kursus yang ditawarkan oleh Maktab Koperasi Malaysia (MKM) juga status syarikat francais serta maklumat standard kepenggunaan. Aplikasi myKPDNKK ini sememangnya menawarkan kemudahan capaian maklumat dengan mudah dan ringkas.

 Aplikasi ini boleh di muat turun (download) secara percuma melalui Google Play & App Store ke semua telefon pintar (smartphone)

Sumber: mysms.gov.my

Prediksi Hasil Final Piala Konfederasi 2013 : Brasil Vs Spanyol

Brasil Vs Spanyol - Final idaman tergelar di Piala Konfederasi 2013 Brasil. Brasil dan Spanyol bentrok demi jadi juara di Estadio do Maracana, Rio de Janeiro, Minggu (30/6) atau Senin (1/7) dinihari WIB.
 
Setelah melewati pertarungan sengit di babak semifinal, Brasil dan Spanyol sukses melaju ke laga pamungkas Piala Konfederasi 2013. Ini dianggap menjadi final ideal oleh banyak pihak karena berbagai alasan.

Brasil memastikan satu tiket ke final usai mengalahkan Uruguay dengan skor 2-1, Rabu lalu. Dalam laga yang dijuluki derby Amerika Selatan ini, Brasil harus bersusah payah sepanjang pertandingan. Bahkan gol kemenangan Brasil baru tercipta di penghujung pertandingan..

Spanyol menyusul Brasil ke laga puncak setelah menaklukkan Italia. Perjuangan lebih berat harus dilakoni Spanyol karena dipaksa berjuang hingga 120 menit. Bahkan kemenangan Spanyol harus ditentukan melalui adu penalti.

Brasil sudah mencicipi tiga titel juara di turnamen ini, yakni pada 1997, 2005, dan 2009. So, hattrick alias tiga kali juara beruntun berpotensi diukir Neymar dkk di hadapan puluhan ribu fans mereka di Maracana. Sedangkan Spanyol belum pernah meraih titel di Piala Konfederasi. Namun, langkah mereka hingga ke final tahun ini melebihi peringkat ketiga yang ditoreh awak Vicente Del Bosque pada 2009.

Mirisnya, final nanti bisa jadi antiklimaks buat La Roja. Pasalnya, Iker Casillas dkk terancam kelelahan pasca bermain 120 menit plus adu penalti kontra Italia di semifinal yang berakhir 7-6 untuk La Roja, Kamis (27/6).

Situasi tambah sulit karena jatah istirahat La Roja lebih sedikit satu hari ketimbang yang didapat Brasil. Del Bosque mungkin merotasi beberapa pemainnya, tapi tak akan signifikan. Xavi Hernandez dan Andres Iniesta tetap mengawal sendi tengah bersama Sergio Busquets.

Tapi, Del Bosque punya opsi beralih dari 4-3-3 ke 4-2-3-1 demi mengakomodasi Javi Martinez menjadi starter. Di pola ini, Martinez dislot dengan Busquets sebagai gelandang bertahan. Xavi atau Iniesta dikorbankan ke bench.

Di depan, Fernando Torres mungkin harus memberi ruang buat Roberto Soldado. Pedro Rodriguez yang bermain buruk kontra Spanyol bisa digantikan dengan Jesus Navas. Winger Manchester City bermain brilian dan jadi pahlawan Spanyol saat menyingkirkan Italia.

Di kubu Brasil, Scolari sangat mungkin mempertahankan starting XI seperti ketika bentrok Uruguay. Khusus buat Neymar, ini kali pertama sejak resmi dipinang Barcelona, ia akan menghadapi calon-calon rekannya di Blaugrana.

Head To Head Brasil Vs Spanyol :
  • 13 November 1999 Pertandingan Persahabatan : Spanyol 0-0 Brasil
  • 12 September 1990 Pertandingan Persahabatan : Spanyol 0-3 Brasil
  • 01 Juni 1986 Piala Dunia 1986 : Spanyol 0-1 Brasil
  • 8 Juli 1981 Pertandingan Persahabatan : Brasil 1-0 Spanyol
  • 7 Juni 1978 Piala Dunia 1978 : Brasil 0-0 Spanyol
  • 20 Juli 1976 Olympic Games 1976 : Brasil 2-1 Spanyol
  • 14 Oktober 1968 Olympic Games 1968 : Spanyol 1-0 Brasil
  • 06 Juni 1962 Piala Dunia 1962 : Brasil 2-1 Spanyol
  • 13 Juli 1950 Piala Dunia 1950 : Brasil 6-1 Spanyol
  • 27 Mei 1934 Piala Dunia 1934 : Spanyol 3-1 Brasil 
Pertandingan Terakhir Brasil :
27 Jun 2013Brasil 2 - Uruguay 1FCC
23 Jun 2013Italia 2 - Brasil 4FCC
20 Jun 2013Brasil 2 - Meksiko 0FCC
16 Jun 2013Brasil 3 - Jepang 0FCC
10 Jun 2013Brasil 3 - Prancis 0UJI

Pertandingan Terakhir Spanyol :
28 Jun 2013Spanyol 0(7) - Italia 0(6)FCC
24 Jun 2013Nigeria 0 - Spanyol 3FCC
21 Jun 2013Spanyol 10 - Tahiti 0FCC
17 Jun 2013Spanyol 2 - Uruguay 1FCC
12 Jun 2013Spanyol 2 - Irlandia 0UJI

PRAKIRAAN PEMAIN BRASIL Vs SPANYOL :
BRASIL (4-2-3-1): Cesar; Alves, T. Silva, Luiz, Marcelo; Gustavo, Paulinho; Hulk, Oscar, Neymar; Fred
SPANYOL (4-3-3): Casillas; Arbeloa, Pique, Ramos, Alba; Xavi, Busquets, Iniesta; Navas, Soldado, D. Silva.

Prediksi Hasil Piala Konfederasi 2013 : 
Brasil 55 - 45 Spanyol 


Denaihati

Moga Bunda Disayang Allah

Setelah sukses mengangkat novel 'Hafalan Salat Delisa', dan 'Bidadari-bidadari Surga' ke layar lebar, kini novel besutan Tere Liye kembali di angkat ke bioskop yang berjudul 'Moga Bunda Disayang Allah' .

Film dengan bendera Soraya Intercine Films ini disutradari oleh Jose Poernomo  dengan para pemain ; Fedi Nuril, Shandy Aulia, Alya Rohali, Donny Damara, Chantika Zahra, dan Iang Darmawan.

Novel Moga Bunda disayang Allah sama seperti novel Tere Liye sebelumnya sempat menjadi mega bestseller, karena diangkat dari kisah nyata yang paling mengharukan. Moga saja filmnya akan sehebat novelnya.


Sinopsis Film Moga Bunda Disayang Allah

Karang adalah seorang pemuda yang mencintai anak-anak. Tapi semua itu berubah ketika sebuah kecelakaan kapal laut terjadi dan Karang tidak dapat menyelamatkan anak-anak yang bersamanya. Karang merasa trauma dan dihantui rasa bersalah. Ia menjauh dari anak-anak dan memutuskan hubungannya dengan Kinarsih karena merasa dirinya tidak pantas untuknya. Ia pun mengasingkan diri di sebuah pulau yang jauh dari ibu kota dan menjadi seorang pemabuk

Kehidupannya berubah ketika Bunda HK, istri dari Tuan HK yang kaya raya dan dihormati di daerah itu datang memintanya untuk menjadi guru untuk Melati. Melati adalah anak perempuan mereka yang buta, tuli dan juga bisu. Melati tidak bisa berkomunikasi dengan dunia sekitarnya. 

Karena sering mabuk, cara mengajar Karang menjadi sangat kasar dengan meneriaki dan memperlakukan Melati dengan semena-mena sehingga membuat semuanya bingung dan takut. Tapi perlahan Karang dan Melati makin saling butuh. Apakah Karang bisa bangkit lagi? Bisankah Karang dan Kinarsih bersatu lagi? Dapatkah Karang menemukan cara agar Melati bisa berkomunikasi dengan dunia? Dan dapatkah Melati mengenal Bundanya, ayahnya dan paling penting...Allah? 

Trailer Film Moga Bunda Disayang Allah

Trailer Film Moga Bunda Disayang Allah
Denaihati

DIMA Restaurant Ara Damansara : Promosi Pembukaan & Buffet Ramadhan

Assalamualaikum semua

Beberapa hari lepas, aku diberi peluang oleh MySelera.com untuk jadi penulis jemputan mereka bagi sesi food review di salah sebuah restoran makanan Arab di Ara Damansara. Walaupun sebelah ayah aku ada darah Arab, tapi to be honest aku baru 2-3 kali je merasa masakan Arab. Jadi bila mana dapat peluang macam ni, memang tak akan lah aku lepaskan peluang kan. Dengan gigih google maps nak cari lokasi. 

Nama restoran yang aku pergi tu adalah DIMA Restaurant. Terletak di Oasis Square, Ara Damansara dan tidak susah pun untuk dicari.


Sampai kat sana pukul 11 pagi. Alhamdulillah belum ramai orang lagi. Jadi mudahlah untuk aku shoot gambar semua kan. Lokasi restaurant memang sangat strategik. Di sekelilingnya adalah kawasan office dan berhampiran jugak dengan residence area. Dan paling penting pemandangan dekat situ awesome gila! Aku tengok pun aku impress beb. Sebab banyak kolam dan air pancut. 



Bila aku masuk tu, aku jumpa dengan En.Azahar yang merupakan salah seorang pemilik restaurant tu dan aku pun apa lagi, macam-macam lah aku tanya. Pasal makanannya semua lah. DIMA Restaurant baru dibuka awal Jun yang lepas. Dan di Ara Damansara ni merupakan cawangan mereka yang keempat. Tiga lagi ada di Cyberjaya, MITC & Bukit Beruang, Melaka. Jadi dari situ dah nampak dah yang DIMA Restaurant agak established kan. 

Susun atur dan gaya penataan restauran ni sangat family-friendly. Tak terlalu tipikal pada restoran Arab biasa, DIMA menyediakan ruangan makan dua tingkat dengan bahagian atasnya berkonsepkan open-air. Memang selesa dan cozy. Ruangan yang besar, nyaman dan selesa buat kita tenang menikmati hidangan. 


DIMA merupakan perkataan Arab yang bermaksud gudang makanan. Memang kena betul nama dan pilihan yang diberikan. Kalau dibandingkan dengan restoran Arab yang aku pernah pergi sebelum-sebelum ni, pilihan makanan agak terhad. Tapi di DIMA ni macam-macam ada. Ada grilled, ada minuman yang lazat, ada dessert yang sedap dan paling penting mestilah hidangan Nasi Arab nya kan! 

Jadi dengan bangganya... persembahkan hidangan yang aku dan Akim pilih hari tu. 



Mulakan dengan hidangan nasi. Kalau restoran Arab biasa, hanya disajikan dua hingga tiga jenis nasi je, tapi kat sini ada 5 hidangan nasi. Nyum-nyum-nyum! Ada Mandi Rice, D'zurbiyan Rice, Hanith Rice, Madghot Rice dan Khabshah Rice. Semuanya sedap gila beb. Kau boleh makan nasi dia gitu aje! Lazat!


Untuk aspek harga pulak, pada aku potion dan harga yang ditawarkan amat bersesuaian. Memang banyak wei. Aku nak habiskan pun terkulat-kulat. Almaklumlah orang Arab kan memang suka makan potion besar.

Madhghot Rice - RM 12
D'zurbiyan Lamb - RM 22
Lamb Aqda & Roti Arab

Beralih pulak pada hidangan minuman. Wahwahwah. Memang menjanjikan keunikan. Ada banyak pilihan fresh juice yang lazat dan segar. Signature minuman mereka adalah Avocado Honey + Milk yang aku bagi thumbs up la!

Avocado Honey + Milk & Barbican Pelbagai Rasa

Meh sini aku bawak korang kepada menu book dia. Boleh usha harga dan pilihan makanan sekali kan. Macam-macam ada beb!







PROMOSI!!!!

Ok, sempena pembukaan awal dan sehingga akhir Jun ni semua pelanggan akan menikmati 20% less dari total bill. Wah-wah-wah!!! Gembira dengarnya kan.


Manakala untuk Ramadhan yang bakal menyusul ni... ada promosi jugak diberikan. Lebih menarik, selain daripada promosi Buffet Ramadhan, DIMA Restaurant jugak menyediakan kemudahan surau dibahagian rooftop nya dengan mampu menampung sehingga 25-30 jemaah lelaki dan perempuan pada satu-satu masa. Alhamdulillah, mudah untuk anda kan. Tak perlu lagi terkejar-kejar buka puasa dan bersolat. Tapi, untuk kemudahan disarankan booking tempat awal-awal!


So, apa lagi? Jomlah kita ke DIMA Restaurant, Ara Damansara. Kita makan nasi Arab. Baru boleh feeling habibi naik unta lah! Hehehe :)



Ini dibawah ada beberapa info & alamat DIMA Restaurant.

Alamat : 
R-13 Central Piazza, Oasis Ara Damansara, 
Jalan PJU 1A/7A, 47301 Petaling Jaya, Selangor. 

No. Telefon :
+603 7859 0222

Operating Hours :
11am-11pm

Facebook :

Laman Web :
www.dima.com.my

GPS Coordinates :
N 03’ 06. 791’ | E101’34.479’



p/s: Hasil tulisan aku pasal DIMA juga ada di MySelera.com. Jemput baca SINI


Alonso Mateo - Bocah 5 Tahun Yang Jadi Style Icon Instagram


Alonso Mateo, berbeda dengan anak-anak pada umumnya, anak berusia lima tahun ini sudah kenal dengan busana bermerk dan gaya fashion yang trendi. Gaya busananya bisa dibilang menyaingi anak-anak dalam keluarga Hollywood ternama seperti anak-anak Jolie-Pitt dan Beckham. 

Alonso Mateo  sukses membuat  banyak orang gemas, bukan karena aksinya di youtube. Tapi, gaya fashion yang berkelas dan ekspresinya yang cool kayak model majalah, membuat Alonso jadi selebriti di Instagram

Ibunya, Luisa Fernanda Espinosa senang mendandani Alonso dengan busana-busana bermerk ternama seperti Tom Ford, Gucci, Dior, Stella McCartney, Little Marc Jacobs dan Dolce & Gabbana. Seperti dilansir Sydney Morning Herald, Kamis (27/6).

Alonso mengungkapkan, “Saya suka jas, sepatu dan kacamata. Saya juga suka bergaya seperti ayah karena dia punya jas-jas keren.” Foto-foto dirinya berpose dengan gaya menggemaskan, dipasang dalam akun pribadi Instagram dengan lebih dari 27 ribu followers. 

Ibunya yang bekerja sebagai fashion stylist untuk majalah seperti Harper's Bazaar dan ayahnya yang bekerja sebagai seorang CEO perusahaan swasta tentunya tidak mengalami kesulitan merogoh kocek untuk membeli busana-busana yang dikenakan Alonso. Anak berusia lima tahun ini pun disediakan iPod dan iPad untuk mengambil foto dirinya sedang narsis bergaya dalam gaya busana terbarunya setiap saat. 

Berikut beberapa foto Alonso Mateo yang saya ambil dari akun instagramnya : http://instagram.com/alonso_mateo

 













Denaihati

Satu Hati Sejuta Cinta - Cerita Tentang Harta, Cinta, dan Tahta

Kesuksesan tembang Hargai Aku karya grup band Armada tidak hanya di panggung musik semata. Setelah video klip nya dipirsa lebih dari 12juta viewers di youtube, sebuah film yang terinspirasi dari lirik lagu itu siap dirilis. Judulnya Satu Hati Sejuta Cinta.

Bukan itu saja, Satu Hati Sejuta Cinta yang akan tayang perdana 27 Juni 2013 itu juga merupakan hadiah ulangtahun ke-6 Armada kepada para fansnya.
"Ini sebagai kado. Selain itu, tanggal 27 besok merupakan show ke 1000 Armada. Kalau ulang tahunya sih tanggal 24 Mei, tapi kita paskan dengan tanggal penayangan film ini," kata sang produser, Andreas Wulur, ditemui saat premier di XXI Epicentrum, Kuningan, Jakarta Selatan, Selasa (25/6/2013).


Dalam film yang mengangkat kisah drama percintaan berbalut kerasnya perjuangan hidup di Jakarta, para personel band Armada juga ikut terlibat dalam beberapa adegan. Seperti apa kemampuan akting mereka?

Film "Satu Hati Sejuta Cinta" diarahkan sutradara Alyandra dan diproduksi Empire Studios. Dibintangi oleh Chris Hatta, Meitha Thamrin dan Ferry Salim, film ini bercerita tentang kisah cinta seorang office boy (Kriss Hatta) dengan gadis tuli dan gadis penderita Talasemia (kelainan darah) yang diperankan oleh Iris Emiliana dan Meitha Thamrin. Sebuah film yang menceritakan tentang harta, cinta dan tahta.


Trailer Film Satu Hati Sejuta Cinta 

Trailer Film Satu Hati Sejuta Cinta
Denaihati

Instagram Sebagai Platform Promosi & Pengiklanan

Assalamualaikum semua

Fenomena Instagram sekarang ni memang dasyat jugak aku perhatikan. Aku sendiri suka sangat dengan Instagram. Sebab memang dari dulu aku camwhore. Hahaha. Walaupun tangan katanya tak berapa nak skill lah kan dalam bidang fotografi ni. Tapi kalau compare adik beradik lain, tangan aku lagi boleh pakai rasanya. Kehkehkeh.



Dan yang terkini aku perasan, Instagram telah ramai yang gunakan sebagai plataform promosi dan pengiklanan. Yep. Banyak para peniaga muda hari ni menggunakan media sosial Instagram ini sebagai wadah mereka menjual produk. Macam-macam. Dan paling banyak of course lah tudung dan baju perempuan kan. Aku pun kadang-kadang suka usha kat Instagram jualan-jualan macam ni. 

Pada aku kelebihan jualan di Instagram adalah dari segi photography nya. Kalau kau pandai amik gambar dan muatkan dalam square Instagram tu, memang dah cun sangat dah. Tambah pulak, Instagram tu kan world wide. Dan proses pengiklanannya menjadi mudah. Ambil gambar, frame dan instag. Senang kan. Berbanding blog mahupun website.



Tapi, kekurangan pengiklanan Instagram adalah ruangan detailsnya yang terhad. Malahan kalau nak berbalas-balas comment dan pertanyaan jugak agak sukar. Selain tu, bila barang dah dibooked atau dah sold out, agak susah untuk update status produk kan. 

Walau apa pun, penggunaan Instagram sebagai cara promosi dan pengiklanan masih lagi relevan berbanding facebook yang aku rasakan agak annoying terutama bila orang tag-tag kita bagai kan. 

Jadi, para peniaga sekalian. Buat pilihan bijak ok! :) Meh instagram korang, aku nak follow. Boleh?
Jangan lupa follow aku di Instagram : @innanieariff 


p/s: Even aku pun sekarang lepas update blog, mesti ambil gambar entry dan promote kat Instagram. #blogcoklateyes 



Teaser : Duta Makanan Arab

Assalamualaikum semua

Bagi Teaser dulu boleh? Nanti aku cerita panjang lebar. Bagi korang meleleh air liur dulu. 

Nyum nyum nyum! 



Boleh jadi duta makanan Arab tak? Hahahaha :)



Hari Anti Narkoba Internasional - World No-Drugs Day

Hari ini 26 Juni diperingati sebagai Hari Anti Narkoba Internasional. World No-Drugs Day diperingati oleh PBB untuk melawan penyalahgunaan obat-obatan dan penjualan obat secara ilegal. 

Peringatan ini dimulai pada 26 Juni 1988. Tanggal tersebut dipilih untuk memperingati pengungkapan kasus Lin Zexu berupa perdagangan opium di Humen, Guangdong, sebelum Perang Opium. Pencanangan tersebut berupa dikeluarkannya resolusi PBB 42/112 pada 7 Desember 1987. 

Sungguh ironi, tiap tahun penyalahgunaan narkoba semakin tinggi. Narkoba ini pun berpotensi kuat menghancurkan bangsa dan peradaban kita. Karena narkoba merupakan ancaman generasi muda. Sebagai generasi muda, jangan sampai terlibat di dalamnya. Apa yang terjadi apabila generasi muda sudah terjerumus dengan narkoba, mau dibawa ke mana bangsa kita saat ini? Pemuda hari ini adalah pemimpin di masa yang akan datang.
"Sebuah peringatan yang penting untuk menyadarkan manusia sedunia untuk membangun solidaritas, untuk bersama-sama mencegah penyalahgunaan dan penggedaran narkoba,"
 
Life is beautiful without drugs. Say No to Drugs, Say Yes to Life!


Denaihati

Sementara Wujud Depan Mata

Assalamualaikum semua

Setelah hampir dua bulan setengah, aku terpisah dengan Vaio aku...akhirnya kini dia kembali semula dalam dakapan aku. Syahdu rasanya. Bila barang yang kita sayang, dapat semula!!! Rasa dua jiwa yang terpisah disatukan buat kali pertama. Ecewah. 

Well, beb again. Aku rasa kita semua macam tu. Typical lah kan manusia. Masa sesuatu yang kita sayang ada depan mata, kita buat macam tak endah je. Buat dek kata orang tu. Ye lah selagi ia kita punya. Tak hirau lah kita. 

Tapi cuba sekali apa-apa jelah yang kita sayang, yang kita suka hilang atau pergi tinggalkan kita. Bet me. Meroyan jadinya. Semua yang kita buat serba tak kena. Pegang itu salah. Pegang ini tak betul. Pokok pangkalnya... kita rasa KEHILANGAN. 


Perasaan kehilangan pada aku lah, bukan satu perasaan yang mengasyikkan. Perasaan yang menyentap mungkin satu dan seluruh kehidupan kau. Aku yakin ramai antara kita kat luar sana pernah dan mungkin sedang mengalami perasaan itu. Yes. Aku benci rasa hilang tu. Sebab tiba-tiba nampak seperti ada ruang dalam hidup kita. Dan ruang itu adalah ruang kosong. Ruang yang dahulunya diisi penuh dengan sesuatu yang membahagiakan dan menggembirakan. 

Sebab tu orang tua selalu kata, sementara ada depan mata ni... sayangilah ia. Hargailah apa yang ada. Sebab mereka tahu bila kita kehilangan 'sesuatu' itu... nilainya pun dah tiada. Penggantinya juga tak sama. Dan yang aku yakin, parutnya tu buat rasa terbisa.

Tapi jangan risau. Allah itu tetap ada untuk jiwa-jiwa yang kosong. Dia suntik kekuatan dalam jiwa yang kehilangan. Dia beri keberanian dalam jiwa yang ketakutan. Dia beri kau semangat bangkit dalam setiap kejatuhan. Percayalah! 

Semoga kita semua sedar bahawa 'sesuatu' yang kita ada itu tidak kekal lamanya. Hargailah ia! 



Semakan Secara Online SAPS - Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah


Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dibangunkan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia.

SAPS merupakan sistem yang dibangunkan secara atas talian yang boleh dicapai oleh semua pihak termasuklah KPM, JPN, PPD dan Sekolah. Analisis yang dilakukan melalui sistem ini adalah selaras berdasarkan skala gred kebangsaan.


Data yang disimpan melalui SAPS boleh digunapakai oleh semua pihak terutama PPD, JPN dan KPM untuk membuat sebarang analisis.

Klik untuk Daftar Online Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) 

Klik untuk Semakan Online Ibu Bapa Semakan Online SAPS Ibubapa 

Bonus Kakitangan Awam 2013 Di Umum Pada Bajet 2014 - KSN


Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Ali Hamsa percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan memutuskan isu pemberian bonus kepada penjawat awam sempena pembentangan Bajet 2014 nanti.

Beliau berkata, cadangan Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) itu perlu diserahkan sepenuhnya kepada Najib yang juga Menteri Kewangan.

Semalam, Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman menyarankan kerajaan agar bonus melebihi sebulan setengah gaji atau sekurang-kurangnya sebulan setengah gaji diberikan kepada kakitangan awam. Dalam saranan itu, CUEPACS mencadangkan pembayaran setengah bulan gaji dibuat sebelum perayaan Aidilfitri nanti.

Tahun lalu, penjawat awam menerima bonus sebulan setengah gaji yang pembayarannya dibuat sebanyak tiga kali iaitu sebelum perayaan Aidilfitri, Disember lalu dan pada Januari tahun ini.

Sumber: http://www.utusan.com.my/

Terkini: Bonus Raya RM500 Kepada Kakitangan Awam 2013 di bayar pada 31 Julai 2013 

Prediksi Hasil Semi Final Piala Konfederasi Brasil 2013 : Spanyol Vs Italia


Secara head-to-head, Spanyol bisa dikatakan inferior di hadapan Italia. Dari total 13 pertemuan, La Roja menang tiga kali, Italia berjaya empat kali, dan sisanya berakhir imbang. 

Namun haruskan Spanyol ngeri untuk bentrok Gli Azzurri pada semifinal Piala Konfederasi 2013 Brasil di Estadio Castelao, Fortaleza, Kamis (27/6)? Centrocampista Spanyol Andres Iniesta mengklaim tidak. 
"Itu akan jadi semifinal yang hebat. Kita akan melihat siapa yang beruntung ke final," cetus Iniesta dalam pernyataannya di media

"Tak ada yang bisa dikatakan. Tapi, kami tak takut pada siapa pun. Kami tak pernah menunjukkan rasa takut dan bahkan tak pernah sama sekali kepada Italia.

"Kami akan bertemu tim Italia yang hebat. Kami tak boleh meremehkan mereka. Kami cuma satu langkah lagi ke final."

Kepercayaan diri Iniesta bahwa Spanyol bakal menggebuk Italia mungkin tak berlebihan. Secara grafik permainan, La Roja lebih konsisten dan positif ketimbang Italia. 

Pada benturan terakhir kedua tim pada final Euro 2012 di Polandia pun sangat jelas terlihat Spanyol begitu mendominasi Italia sehingga menang 4-0.

Di kubu Spanyol, Fabregas menjadi starter saat Spanyol mengalahkan Nigeria 3-0. Namun ia harus ditarik keluar di menit ke-54 setelah mengeluhkan sakit di otot pahanya. Tim dokter mendiagnosa jika cedera yang dialami pemain Barcelona itu akibat kelelahan.

“Cesc digantikan sebagai pencegahan karena masalah otot. Besok (Senin) Dr Celada akan memastikan kondisinya melalui pemeriksaan terbaru,” tulis Federasi Sepakbola Spanyol di Twitter.

Dari hasil pemeriksaan, cedera yang dialami oleh Fabregas cukup parah. Hal itu membuat pelatih Vicente Del Bosque cukup ragu untuk menurunkannya melawan Italia.

“Dia ditarik keluar sebagai tindakan pencegahan. Dokter yang menentukan. Namun nampaknya memang cukup parah mengingat dia sendiri yang meminta ditarik keluar,” tutur Del Bosque

Head To Head Spanyol Vs Italia
Euro 2012 ‎(PE)‎ 2 Jul 2012 Spanyol 4 - Italia 0
Euro 2012 ‎(PE)‎ 10 Jun 2012 Spanyol 1 - Italia 1
Ujicoba Antarnegara ‎(UJI)‎ 11 Agu 2011 Italia 2 - Spanyol 1
Euro 2008 ‎(E08)‎ 23 Jun 2008 Spanyol 4 - Italia 2
Ujicoba Antarnegara ‎(UJI)‎ 27 Mar 2008 Spanyol 1 - Italia 0

Pertandingan Terakhir Spanyol
24 Jun 2013Nigeria 0 - Spanyol 3FCC
21 Jun 2013Spanyol 10 - Tahiti 0FCC
17 Jun 2013Spanyol 2 - Uruguay 1FCC
12 Jun 2013Spanyol 2 - Irlandia 0UJI
09 Jun 2013Spanyol 2 - Haiti 1UJI

Pertandingan Terakhir Italia
23 Jun 2013Italia 2 - Brasil 4FCC
20 Jun 2013Italia 4 - Jepang 3FCC
17 Jun 2013Meksiko 1 - Italia 2FCC
12 Jun 2013Italia 2 - Haiti 2UJI
08 Jun 2013Republik Ceko 0 - Italia 0WCQ

Prediksi susunan pemain Spanyol vs Italia :
Spanyol: Valdes; Azpilicueta, Ramos, Puyol, Alba; Busquets, Iniesta, Cazorla; Pedro, Fabregas, Mata.
Italia: Buffon, De Sciglio, Bonucci, Barzagli, Maggio, Marchisio, Pirlo, Montolivo, Cerci, Sebastian Giovinco, El Shaarawy.

Prediksi Hasil Semi Final Piala Konfederasi Brasil 2013 : 
Spanyol 55 - 45 Italia


Denaihati

Prediksi Hasil Semi Final Piala Konfederasi Brasil 2013 : Brasil Vs Uruguay


Sukses mengalahkan lawan-lawannya di babak penyisihan Group A, tuan rumah Brazil memang diharapkan mampu mempertahankan gelar Piala Konfederasi, walau banyaknya unjuk rasa menentang berlangsungnya Piala Konfederasi 2103 di negaranya, namun Neymar dkk tetap melangkah menuju semi final. 

Laga Brazil kontra Uruguay akan digelar di Belo Horizonte Estadio Mineirao pada tanggal 27 Juni 2013 dini hari WIB.

Tim Samba berstatus sebagai jawara Group dengan mengumpulkan poin sempurna 9, hasil dari 3 laga mereka yang selalu sukses membungkan lawannya. Di semifinal ini Brazil siap meladeni Uruguay sang berstatus sebagai Runner Up Group B.

Nama besar Luis Suarez dan Edison Cavani diharapkan mampu memberi kejutan pada laga semifinal ini, bukan tidak mungkin karna keduanya adalah pemain subur pada klub yang mereka bela saat ini, di Liga Inggris juga Liga Italia, sebagai catatan sepanjang tahun 2013, Edison Cavani sudah bermain tujuh kali bersama timnas Uruguay, namun baru sekali membobol gawang lawan, padahal dengan jumlah bertanding yang sama, Luis Suarez sudah membukukan lima gol buat timnas.

Walau banyak kalangan memprediksi Uruguay bakal kalah atas tuan rumah Brazil, namun semua bisa saja terbalik bilamana Neymar dkk tidak berhati-hati mengahdapi gempuran Diego Forlan dkk yang terkenal dengan permainan cepatnya, namun dukungan puluhan ribu fans setia Tim Samba jelas akan menambah semangat anak asuh Scolari.

Head To Head Brasil Vs Uruguay
PPD 2014 Conmebol ‎(WCQ)‎ 7 Jun 2009 Uruguay 0 - Brasil 4
PPD 2014 Conmebol ‎(WCQ)‎ 22 Nov 2007 Brasil 2 - Uruguay 1
Copa America ‎(CA)‎ 11 Jul 2007 Uruguay 6 - Brasil 7

Pertandingan Terakhir Brasil
23 Jun 2013Italia 2 - Brasil 4FCC
20 Jun 2013Brasil 2 - Meksiko 0FCC
16 Jun 2013Brasil 3 - Jepang 0FCC
10 Jun 2013Brasil 3 - Prancis 0UJI
3 Jun 2013Brasil 2 - Inggris 2UJI

Pertandingan Terakhir Uruguay
24 Jun 2013Uruguay 8 - Tahiti 0FCC
21 Jun 2013Nigeria 1 - Uruguay 2FCC
17 Jun 2013Spanyol 2 - Uruguay 1FCC
12 Jun 2013Venezuela 0 - Uruguay 1WCQ
6 Jun 2013Uruguay 1 - Prancis 0UJI

Prediksi susunan pemain Brasil vs Uruguay:

Brasil: Julio Cesar; Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Hernanes, Luiz Gustavo; Hulk, Oscar, Neymar; Fred.

Uruguay: Muslera; Maxi Pereira, Lugano, Godín, Cáceres; Diego Pérez, Gargano, Ramírez; Rodriguez, Suárez, Cavani.

Prediksi Hasil Semi Final Piala Konfederasi Brasil 2013 : 
Brasil 60 - 40 Uruguay 

Denaihati

Antoni Gaudi - Arsitek Spanyol di Logo Google Hari Ini

Antoni Gaudi adalah Tokoh yang mendapat apresiasi dari Google hari ini, yang bertajuk 'Antoni Gaudi's 161st birthday'

Antoni Gaudi i Cornet  [ənˈtɔni ɣəwˈði] lahir pada tanggal 25 Juni 1852, di Reus, Catalonia. Gaudi dilahirkan dalam keluarga sederhana. Ayahnya adalah seorang pandai besi, seperti sebagian besar nenek moyang mereka.

Ia adalah anak bungsu dari 5 bersaudara. Ketika kecil, Gaudi jarang bermain dengan teman-teman sebaya akibat kakinya yang lemah akibat rematik. Ia lebih banyak menghabiskan waktu di rumah. Karenanya waktu senggangnya lebih banyak digunakan utnuk mengamati lingkungan alam sekitar.

Gaudi bersekolah di Reus. Sejak sekolah menengah, ia gemar menggambar dan bakat arsitektur terlihat dalam dirinya. Pada tahun 1869 ia kuliah di Escola Tecnica Superior d’Arquitectura di Barcelona. Ia memperoleh gelar kesarjanaannya delapan tahun kemudian. Masa studinya diselingi dengan kerja praktek.

Setelah lulus di tahun 1878, ia bertemu dengan Eusebi Guell, salah satu orang berpengaruh di Barcelona, di sebuah pameran di Paris. Eusebi Guell tertarik dengan gaya Gaudi yang orisinil. Sejak itu mereka menjadi akrab. Eusebi Guell menjadi klien utama, patron, juga sahabat dekat Gaudi.

Gaudi adalah seorang katolik yang taat. Di tahun-tahun kemudian, dia menolak mengerjakan proyek sekular dan mencurahkan hidupnya untuk Gereja La Sagrada Familia. Ketika ia mulai mendesain gereja ini, keluarga dekat dan teman-temannya mulai meninggal satu per satu. Pekerjaannya mulai melambat dan tingkah lakunya berubah. Di tahun 1914 Barcelona mengalami masa-masa ekonomi yang sulit. Konstruksi Gereja La Sagrada Familia dan La Colonia Guell terhenti.

Mungkin karena rentetan peristiwa menyedihkan itu, Gaudi berubah. Dia menjadi tertutup dan menolak diwawancara ataupun difoto oleh wartawan. Ia lebih cenderung berkonsentrasi pada karya masterpiecenya, La Sagrada Familia.


Saat ini, gereja La Sagrada Familia menjadi simbol kota Barcelona. Gereja ini dibangun sejak tahun 1883 secara bertahap karena kemunduran ekonomi kota Barcelona. Secara umum, dasar gereja ini adalah gaya neo-gothic.

Perancang pertamanya adalah vilar De Pilar di tahun 1882. Akibat pergolakan politik, tahun 1883, ia digantikan oleh Gaudi, sehingga rencana asli Del Pilar yang sangat konvensional dan neo-gothic berangsur-angsur berubah manjadi bentuk yang luar biasa.

Pada tanggal 7 Juni 1926, Gaudi ditabrak trem. Karena pakaiannya yang compang-camping dan dompetnya yang kosong, banyak pengemudi taxi yang menolak mengantarnya ke rumah sakit karena takut tidak dibayar. Dalam keadaan terdesak, ia dibawa ke rumah sakit orang kurang mampu. Tidak ada yang mengenali Gaudi sampai teman-temannya menemukan dia keesokan harinya. Ketika mereka mencoba untuk memindahkannya ke rumah sakit yang lebih baik, Gaudi menolak dan berkata “ Disinilah tempat saya, di antara yang miskin”. Dia meninggal 3 hari kemudian (10 Juni 1926). Seluruh Barcelona berduka atas kematiannya. Dia dikubur di La Sagrada Familia.



Denaihati

Blog Archive