Julius Richard Petri - Penemu Cawan Petri di Logo Google Hari Ini




Hari ini Google kembali tampil dengan logo unik bertajuk Julius Richard Petri's 161st birthday. Untuk memperingati 161 tahun kelahiran Julius Richard Petri.

Julius Richard Petri (31 Mei 1853 - 20 Desember 1921) adalah seorang bakteriologi Jerman yang dikenal sebagai penemu cawan Petri saat bekerja sebagai asisten Robert Koch. Petri pertama belajar kedokteran di Kaiser-Wilhelm-Akademi Dokter Militer (1871-1875) dan menerima gelar medisnya pada tahun 1876. Dia melanjutkan studinya di Rumah Sakit Charite di Berlin dan aktif bertugas sebagai dokter militer sampai tahun 1882, terus sebagai cadangan asisten.

Dari 1877-1879 ia ditugaskan ke Dinas Kesehatan Imperial (Jerman: Kaiserliches Gesundheitsamt) di Berlin, di mana ia menjadi asisten Robert Koch. Atas saran Angelina Hesse, New York-istri lahir asisten lain, Walther Hesse, laboratorium Koch mulai bakteri budaya pada pelat agar. Petri kemudian menemukan piring budaya standar, atau piring Petri, dan dikembangkan lebih lanjut teknik kultur agar-agar untuk memurnikan atau mengkloning koloni bakteri yang berasal dari sel tunggal. Uang muka ini memungkinkan untuk ketat mengidentifikasi bakteri yang bertanggung jawab untuk penyakit.

Cawan Petri  adalah sebuah wadah yang bentuknya bundar dan terbuat dari plastik atau kaca yang digunakan untuk membiakkan sel. Cawan Petri selalu berpasangan, yang ukurannya agak kecil sebagai wadah dan yang lebih besar merupakan tutupnya. Cawan Petri dinamai menurut nama penemunya pada tahun 1877, yaitu Julius Richard Petri (1852–1921). Alat ini digunakan sebagai wadah untuk penyelidikan tropi dan juga untuk mengkultur bakteri, khamir, spora, atau biji-bijian. Cawan Petri plastik dapat dimusnahkan setelah sekali pakai untuk kultur bakteri.

Di dunia kedokteran, Julius Richard Petri termasuk salah satu nama yang paling berpengaruh. Sejak kecil memang sudah bercita-cita menjadi seorang dokter. Pada tahun 1871, Julius Richard Petri untuk pertamakalinya belajar ilmu kedokteran secara formal di Kaiser Wilhelm Academy, yaitu sebuah sekolah pendidikan dokter militer di Jerman. Setelah lulus dari Kaiser Wilhelm Academy pada tahun 1875 dan menerima gelar medisnya setahun kemudian, Julius Richard Petri kemudian meneruskan sekolahnya di Rumah Sakit Charite yang terletak di Berlin. Selain belajar, di rumah sakit itu Julius Richard Petri juga menjalankan tugas sebagai dokter militer.

Di sela-sela masa belajar dan masa tugasnya di Rumah Sakit Charite, Julius Richard Petri juga dipercaya menjadi asisten Robert Koch, salah seorang ilmuwan paling terkemuka pada saat itu. Robert Koch adalah guru bagi Julius Richard Petri dalam mempelajari seluk beluk tentang sel dan bakteri. Sebagai catatan, Robert Koch juga dikenal sebagai Bapak Bakteriologi Modern karena berbagai penemuannya yang sangat bermanfaat bagi kepentingan ilmu kedokteran.

Semasa bekerjasama dengan Robert Koch itulah pada tahun 1877, Julius Richard Petri berhasil menemukan Petridish atau Cawan Petri yang hingga saat ini menjadi salah satu perangkat yang paling diperlukan dalam segala hal yang berhubungan dengan bakteri atau sel. Sepanjang hidup, Julius Richard Petri mengabdikan dirinya untuk memajukan ilmu bakteri dan menularkan kegunaannya kepada orang lain. Julius Richard Petri wafat pada tanggal 20 Desember 1921 dalam usia 69 tahun di Zeitz, Jerman.


Denaihati

Fight For My Right Against SONY Malaysia (Part 2)

Assalamualaikum semua

Hari Jumaat. Hari Barakah dan aku memohon semua pembaca dan pengunjung Blog Coklateyes untuk mendoakan agar Allah memudahkan urusan aku dan memberi kemenangan di pihak aku untuk kes ini. Insya-Allah.

Untuk membaca PART 1 ---- SILA KLIK SINI

Dan hari ini, kisah sambungannya. Email yang aku balas pada mereka.



Salam sejahtera

 Terima kasih atas email yang TELAH LAMA saya tunggu ini. 

Ingin saya nyatakan bahawa status saya adalah seorang pelajar dan bukannya dari golongan yang senang. Saya membeli laptop tuan kerana SAYA YAKIN DENGAN PRODUK TUAN YANG DIWARKAN SEBAGAI ANTARA PRODUK TERBAIK. Atas keyakinan itu, saya sanggup mengeluarkan duit untuk SONY VAIO saya. Namun... Setelah hampir 2 bulan menunggu case saya untuk disiasat, adakah semudah ini laporan penyiasatan itu? Yang akhirnya menyebabkan saya kena bayar RM 400 untuk penggantian skrin. 

Saya ingin jelaskan, bahawa saya TIDAK MEMPUNYAI DUIT SEBANYAK ITU dan saya TIDAK AKAN MEMBAYAR APA-APA bayaran untuk penukaran skrin kerana beberapa sebab : 

Pertama sekali Berdasarkan daripada email tersebut, pihak Sony HANYA menyatakan bahawa terdapatnya 'Internal Crack' yang berlaku pada skrin laptop saya. Tetapi TIDAK DENGAN JELAS MENYATAKAN PUNCANYA, apakah sebabnya? Kenapakah tidak dinyatakan sebabnya? Sedangkan di pihak saya tidak terdapat sebarang jatuhan, impak benda berat mahupun benda tajam? Bagaimana internal crack ini boleh berlaku sedangkan saya menjaganya dengan baik. Dan disebabkan ketidak telusan sebab mengapa pula saya perlu membayar ganti rugi nya? 

Kedua PRODUK INI MASIH DI BAWAH WARRANTY yang mana ketika pembelian, wakil anda di SONY CENTRE KLUANG, JOHOR menyatakan apa sahaja kerosakan dalam tempoh warranty akan dibaiki secara percuma. Dan disebabkan terma tersebut saya yakin dan balik pada wakil anda. Malangnya, bila keadaan ini terjadi, dengan mudah anda meminta saya wang pembayaran. Jadi, warranty saya apa gunanya? Ditambah pula, kerosakan ini BUKAN BERPUNCA DARI SAYA. Mungkin nasib saya malang kerana mendapat produk ini dan adakah ini membuktikan produk anda tidak bagus

Ketiga, dua bulan saya MENANGGUNG KEPAYAHAN & KESUSAHAN untuk melakukan tugas sebagai pelajar akibat ketiadaan laptop dan segala dokumen saya di dalam itu. Saya terpaksa menggunakan komputer di Siber Cafe, meminjam laptop kawan dan sebagainya dan akhirnya saya masih kena bayar untuk penukaran skrin ini? Bagaimana dengan kesusahan yang saya alami sepanjang tempoh tersebut? Sedangkan, proses yang dijanjikan TELAH DILEWATKAN OLEH PIHAK TUAN akibat daripadapegawai bertugas yang bercuti, ketidak selarasan maklumat antara SONY SERVICE JB, SONY CENTRE KLUANG & SONY SERVICE KL. Di tambah pula, TUGASAN SAYA SEBAGAI SEORANG BLOGGER JUGA TERJEJAS akibat ketiadaan laptop ini. Adakah tuan sedar bagaimana kelewatan kerja di pihak tuanmenyebabkan saya menanggung kepayahan dan kesusahan luar biasa? Dan adakah saya masih perlu membayar ganti ruginya? 

Keempat, AKIBAT DARI KELALAIAN & KECUAIAN PIHAK TUAN, saya sendiri terpaksa follow up kes ini dan pada satu tahap, setelah 1 bulan setengah saya menanti (sedangkan pada email yang diberikan pegawai tuan berjanji hanya memerlukan masa 2-3 hari bekerja saja), jawapan yang dinyatakan oleh pegawai tuan adalah "Laptop saya 'HILANG' dalam simpanan pihak SONY". Dimanakah kebertanggungjawaban pihak tuan dalam kes ini? Dan sekali lagi, adakah berbaloi saya menunggu selama ini dan akhirnya saya masih lagi perlu membayar RM 400 untuk penukaran skrin laptop saya ini? 

Kelima, WAKIL SONY CENTRE di KLUANG, dengan senang hati meminta saya bayaran RM 650 untuk pembayaran penukaran skrin tanpa membantu saya untuk melanjutkan kes ini kepada pihak SONY SERVICE KL. Dengan mudah, tanpa nada mesra dan simpati  dan langsung tanpa memikirkan keadaan saya sebagai pelanggan nya, dia memberi kata dua pada saya. " Sama ada you bayar RM 650 dan kami betulkan atau you angkat balik ini laptop!". Adakah itu layanan sebenar kepada pelanggan setia yang telah membeli banyak produk tuan secara CASH? Dimana budi bicara pihak tuan? Malahan, lebih sedih... saya sendiri yang TERPAKSA CALL dan URUSKAN kes ini di antara SONY CENTRE KLUANG dan SONY SERVICE KL. Kalau saya tak buat begitu, kes ini terbiar macam tu saja. Malahan sewaktu saya call SONY CENTRE KLUANG, laptop saya yang didakwa "hilang" itu sebenarnya telah ada di kedainya beberapa hari. Namun, pihak SONY CENTRE KLUANG langsung tak telefon saya menyatakan perkara tersebut? Adakah tuan sedar, betapa pihak SONY telah menyusahkan pelanggan setianya yang membeli secara direct dengan wakil jualan tuan yang SAH dan secara CASH? Adakah saya masih perlu membayar RM 400 itu? 


Setelah 5 bukti saya nyatakan, saya memohon jasa baik, belas kasihan, budi bicara serta pertimbangan akal waras pihak SONY MALAYSIA untuk menukar skrin laptop saya TANPA SEBARANG BAYARAN dikenakan. Ini adalah jika dibandingkan kesusahan dan kepayahan yang saya lalui, RM 400 itu bukan sebenarnya meringankan bebanan saya, malahan membuatkan saya bersedih dan menambah masalah dan bebanan saya. Adakah tuan fikir dengan pengurangan sebanyak RM 100 itu berbaloi untuk perjuangan saya selama ini? Saya betul-betul kecewa dengan tindakan tuan melayan PELANGGAN SETIA TUAN YANG MASIH MEMPUNYAI WARRANTY ini. 

Saya benar-benar memohon tuan menimbang perkara ini dengan seadilnya. Meletakkan diri tuan di tempat saya, memikirkan keadaan saya sebagai pelajar yang mana ayahnya sedang sakit dan kini sebuah syarikat ternama yang menghasilkan produk berkualiti dan menjanjikan kehebatan pada pelanggannya tidak langsung meringankan bebanan saya malahan menambahkan ianya lagi. 

Saya berharap agar kes saya ini mendapat tindakan sewajarnya. Malahan ini juga adalah sebahagian reputasi syarikat tuan. Saya juga tidak teragak-agak untuk menggunakan kuasa saya sebagai pengguna dengan melanjutkan kes ini kepada pengetahuan Tribunal Tuntutan Pengguna dankepada masyarakat awam melalui blog saya dan hebahan akhbar dan media massa. 

Terima kasih. 



Innanie Ariffin




p/s: Moga lembut hati mereka untuk aku. Amin.




Daftar Lengkap Nominasi Festival Film Bandung 2013

Festival Film Bandung (FFB) adalah bentuk apresiasi perfilman oleh komunitas Forum Film Bandung. Pertama kali diadakan sejak tahun 1987 rutin hingga saat ini. Bahkan saat Film Indonesia 'tidur' dengan lelapnya diera 90'an, dan FFI tidak mengadakan penghargaan bagi insan perfilman, namun FFB tetap mengadakannya dengan memilih Film Televisi dan Film Asing dari Asia atau Barat.
Nominasi Festival Film Bandung 2013
Jika penghargaan lain memberikan gelar Terbaik atau terfavorit, maka FFB memberikan gelar Terpuji. Mengapa diberi Predikat terpuji?  Ketua umum FFB 2013 menjelaskan bahwa ; "Sebab makna kata terpuji sama dengan yang mendapat pujian atau yang patut dipuji. Kami sepakat untuk tidak punya anggapan bahwa pilihan kami itu mutlak yang berbaik".
Daftar Lengkap Nominasi Festival Film Bandung 2013
Untuk tahun 2013 Festival Film Bandung (FFB). Pengumuman nominasi film dan narafilm terpuji Bandung sudah dilakukan pada Kamis, (16/5) di kampus Sekolah Tinggi Seni Indonesia (STSI). Sebanyak 13 kategori untuk film nasional, 12 kategori untuk sinetron dan 8 genre film asing diperebutkan dalam ajang ini.

Film yang diamati dan dinilai adalah yang diputar di bioskop-bioskop di Kota Bandung selama satu tahun.

Jumlah film yang beredar di Bandung sejak 2012-2013 adalah 94 judul film nasional dan 140 judul impor. Sementara sinetron baik serial maupun sinetron lepas sebanyak 335 judul.

Malam puncak penganugerahan FFB 2013 akan digelar pada 15 Juni 2013. Acara tersebut akan disiarkan secara langsung dari Lapangan Gasibu Bandung.


Inilah daftar nominasi FFB Tahun 2013:

Nominasi film terpuji
  1. Tanah Surga Katanya
  2. Habibie dan Ainun
  3. Gending Sriwijaya
  4. 9 Summers 10 Autums
  5. 5 cm

Nominasi pemeran utama pria terpuji
  1. Vino G. Bastian dalam Madre
  2. Agus Kuncoro dalam Gending Sriwijaya
  3. Reza Rahadian dalam Habibie dan Ainun
  4. Tio Pakusadewo dalam Rayya Cahaya di Atas Cahaya 
  5. Adipati Dolken dalam Sang Martir

Nominasi pemeran utama wanita terpuji
  1. Julia Perez dalam Gending Sriwijaya
  2. Bunga Citra Lestari dalam Habibie dan Ainun
  3. Lana Nitibaskara dalam Ambilkan Bulan
  4. Acha Septriasa dalam Test Pack
  5. Laura Basuki dalam Madre
  6. Agni Prastistha dalam Cinta Tapi Beda

Nominasi pemeran pembantu pria terpuji
  1. Igor Saykoji dalam 5cm
  2. Fuad Idris dalam Tanah Surga Katanya
  3. Alex Komang dalam 9 summer 10 Autums
  4. Mathias Muchus dalam Gending Sriwijaya
  5. Reza Rahadian dalam Perahu Kertas

Nominasi Pemeran Pembantu Wanita Terpuji
  1. Pevita Pearce dalam 5cm
  2. Dewi Irawan dalam 9 Summers 10 Autums
  3. Renata Kusmanto dalam Test Pack
  4. Jajang C. Noer dalam Cinta Tapi Beda
  5. Henidar Amroe dalam Bidadari-bidadari Surga

Nominasi Sutradara Terpuji
  1. Benni Setiawan dalam Madre
  2. Hanung Bramantyo dalam Perahu Kertas
  3. Ifa Isfansyah dalam 9 Summers 10 Autums
  4. Herwin Novianto dalam Tanah Surga Katanya
  5. Rizal Mantovani dalam Madre

Nominasi penulis skenario terpuji
  1. Danial Rifki dalam Tanah Surga Katanya
  2. Andhita Mulya dalam Test Pack
  3. Benni Setiawan dalam Madre
  4. Fajar Nugros dan Ifa Isfansyah dalam 9 Summers 10 Autums
  5. Helfi Kardit dalam Sang Martir

Nominasi poster film terpuji
  1. 5 cm
  2. Gending Sriwijaya
  3. Habibie dan Ainun
  4. Cinta Tapi Beda
  5. Soegija

Nominasi penata suara terpuji
  1. Khikmawan dalam Ambilkan Bulan
  2. Khikmawan dalam Sang Martir
  3. Satrio dalam Habibie dan Ainun
  4. Khikmawan dalam Test Pack
  5. Satrio dalam Gending Sriwijaya

Nominasi Penata Artistik Terpuji
  1. Alan Sebastian dalam fillm Soegija
  2. E. Tampubolon dalam Tanah Surga Katanya 
  3. Eros Evelin dalam 9 summers 10 autums 
  4. Budi Rianto dalam Gending Sriwijaya 
  5. Fauji dalam Perahu Kertas

Nominasi penata editing terpuji
  1. Sastha Sunu-5cm
  2. Wawan wibowo - Habibie Ainun
  3. Andi Pulung- Madre
  4. Cesa David - Sang Martir
  5. Wawan I wibowo - Soegija

Nominasi penata kamera terpuji
  1. Ipung Rahmat Saiful - Mursala
  2. Yudi Datau - 5cm
  3. Faozan Rizal - Perahu Kertas
  4. Anggi Friska -Tanah Surga Katanya
  5. Gandang - 9 Summer 10 Autums

Nominasi penata musik terpuji
  1. Krisna Purna - Ambilkan Bulan
  2. Thoersi -  Tanah Surga Katanya
  3. Tya subiakto -  Habibi dan Ainun
  4. Andika - Perahu Kertas
  5. Iwang - Mursala


Denaihati

Daftar Lengkap Pemenang Indonesian Movie Awards 2013

Perhelatan akbar insan perfilman Indonesia yang bertajuk Indonesian Movie Awards 2013 baru saja digelar pada Senin (27/5/2013), di Studio 8 RCTI dengan sangat  meriah. 

Sebanyak 40 film Indonesia yang dirilis sejak 1 Maret 2012 berkompetisi dalam 14 kategori. Delapan kategori terbaik  dipilih lewat penilaian dewan juri, sedangkan enam kategori terfavorit yang dipilih lewat SMS. 

Deretan aktor, penulis skenario, produser yang tak diragukan lagi kredibilitasnya menjadi dewan juri untuk menentukan kategori terbaik. Aktor senior Didi Petet menjadi ketua dewan juri yang terdiri dari Tio Pakusadewo, Salman Aristo, Aditya Gumay, dan Leila S. Chudori dalam acara yang sudah tujuh kali digelar ini. 

Reza Rahadian membawa pulang kategori pemeran pria terfavorit lewat film HABIBIE & AINUN, sedangkan Laudya Cynthia Bella pemeran pria wanita terfavorit lewat film BELENGGU

Imelda Therine secara mengejutkan meraih pemeran utama wanita terbaik lewat film Belenggu mengalahkan artis lain seperti Acha Septriasa, BCL, Prisia Nasution dan Laudya Cynthia Bella. 

Aminah Cendrakasih menerima Lifetime Achievement Award atas dedikasinya di dunia perfilman Indonesia. Artis yang dikenal sebagai Mak Nyak di sinetron Si Doel Anak Sekolahan itu dianggap punya totalitas yang luar biasa.


Berikut ini Daftar Lengkap Pemenang Indonesian Movie Awards 2013:


KATEGORI TERBAIK (Pilihan Dewan Juri) :
  1. Pemeran Utama Pria Terbaik : Lukman Sardi (Rectoverso)
  2. Pemeran Wanita Terbaik :  Imelda Therinne (Belenggu)
  3. Pemeran Pendukung Pria Terbaik: Ray Sahetapy (The Raid)
  4. Pemeran Pendukung Wanita Terbaik: Dewi Irawan (Rectoverso)
  5. Pendatang Baru Pria Terbaik: Petrus Bayleto (Atambua 39 C)
  6. Pendatang Baru Wanita Terbaik: Gondut (Demi Ucok)
  7. Pasangan Terbaik: Lukman Sardi & Dewi Irawan (Rectoverso)
  8. Pemeran Anak-Anak Terbaik: Simson Siwokay (Di Timur Matahari)

KATEGORI TERFAVORIT (Pilihan Pemirsa) :
  1. Pemeran Utama Pria Favorit: Reza Rahadian (Habibie & Ainun)
  2. Pemeran Utama Wanita Favorit: Laudya Cynthia Bella (Belenggu)
  3. Pendatang Baru Pria Favorit: Natalius Chendana (3 Sum)
  4. Pendatang Baru Wanita Favorit: Sharena (Perahu Kertas 2)
  5. Soundtrack Favorit: Cinta Sejati - Bunga Citra Lestari (Habibie & Ainun)
  6. Film Favorit: Habibie & Ainun

Lifetime Achievement Award: Aminah Cendrakasih



Denaihati

Tips Blog : Lompat-Lompat Blog

Assalamualaikum semua

Dalam entry yang dah lama dulu aku publish [Bloglist Tak Sudah-Sudah, Apa Pentingnya?] aku senaraikan beberapa kebaikan yang bakal korang peroleh dengan meletakkan bloglist dalam blog korang. Selama aku berblog ni, memang aku perasan hampir 80-90% blogger meletakkan senarai bloglist dalam blog mereka. Dan hanya segelintir blogger yang tidak meletakkan apa-apa bloglist. 

Ada yang berpendapat, meletakkan bloglist dalam blog hanya akan menambah berat blog, dan mereka meletakkan bloglist mereka di satu page atau blog lain tapi dari pengamatan aku, kebiasaannya agak sukar untuk kita mengakses atau blogwalk dengan cara tu. Sebabnya, kalau aku sendiri... aku prefer blogwalk dengan cara meninjau bloglist kawan-kawan lain. Pada aku macam tu lebih senang dan lebih mudah. 



Aku memang biasa pergi ke blog yang menyenaraikan banyak bloglist. Dari situ secara tak langsung, mana-mana blog yang baru update aku akan terus terjah. Maklumlah pilihan orang kan lain-lain. Semakin banyak blog aku masuk, makin banyak blog pilihan para blogger. Memang seronok lompat-lompat dari satu blog ke satu blog lain. 

So, saranan aku di blog korang ada baiknya diletakkan bloglist. Alaaa tak letak banyak, letak sikit pun jadilah. Tapi biar pilihan blog yang diletak tu sentiasa aktif update. Baru sedap mata kita memandang. Sedap jugak kita terjah nanti kan! :)


Selamat berblog! Oh jangan lupa. Dah blogwalk tu tinggalkan jejak sekali. Supaya mudah kunjungan kembali. 




p/s: Insya-Allah mood blogwalk kembali! 




Review : Ensiklopedia Fiqah Wanita Muslimah. Memang Terbaik!

Assalamualaikum semua

Semalam lepas pergi kenduri kahwin teman adik habiskan baucer buku dia. Buat yang masih berbaki lagi baucer buku, jangan lupa... valid date sampai 31 Mei ni je tau. Baik habiskan. Kalau tak rugi je. So, adik aku ada balance RM 50 lagi. Lepas pusing-pusing satu Popular, finally we decide to buy this book. 



Ok, ladies. Buku ni memang sangat-sangat bagus. Sangat lengkap untuk seorang perempuan muslimah. Banyak persoalan, perbincangan dan dilema wanita dijelaskan dengan baik dalam buku ni. Meliputi semua aspek. Dari bab ibadat, munakahat, faraid semua ada. Sebagai contoh, diterangkan dengan jelas hukum menyambung rambut, hukum memakai rambut palsu, adab mandi wajib, adab bersama suami, jenis-jenis makanan yang najis, talak dan iddah, larangan dalam majlis perkahwinan dan macam-macam lagi. Semua complete dengan hadis dan bukti sahih. Malahan, yang lagi best semua situasi yang diberikan adalah berdasarkan tempoh waktu terkini. 

Harganya pulak RM 55. Tapi masa adik aku beli, ada rebat sebab guna baucer buku, jadi tinggal RM 49.50. Buku ni memang berbaloi sangat beli. Lagipun aku kan adik-beradik semua perempuan. So secara tak langsung, buku ni boleh jadi panduan dan rujukan kiteorang semua. 

Dalam buku ni, pandangan para ulama dan perbincangan sesuatu hukum diperjelas dengan baik. Sebagai contoh, hukum penggunaan contact lens. Kalau dalam entry ni (Hukum Bagi Wanita Yan Memakai Contact Lens Bewarna) mungkin pendekatannya berbeza, tapi dalam buku ni ada penjelasan hukum yang lebih terperinci dan jelas. *Insya-Allah nanti aku kongsi sama-sama.'

Cuma satu je, buku ni agak pening sikit kalau kita nak cari sub topiknya. Sebab dia tak bold kan font yang menjadi sub topik. Jadi kena pandai-pandai cari. Tapi takde masalah pun, tulisannya masih besar dan mudah dibaca. Jangan risau. 

Jadi, secara keseluruhan aku memang sarankan kalau boleh semua wanita muslimah untuk dapatkan buku ni. Memang banyak input dan info berguna. Penjelasan yang terperinci beserta dengan hadis dan ayat Al-Quran sebagai dalilnya. Insya-Allah menyempurnakan hidup kita. 




p/s: Ustazah Sharifah Norhayati pun rujuk buku ni jugak semasa program beliau...



Pengumuman Hasil Seleksi SNMPTN 2013

Berdasarkan data hasil dari Konferensi pers hasil SNMPTN 2013 di ITB (Institut Teknologi Bandung yang digelar sekitar pukul 15.00 WIB kemarin, menjadi landasan berharga untuk menepis keraguan sehubungan Jadwal Pengumuman Kelulusan SNMPTN 2013. 

Jadwal pengumuman hasil seleksi nasional masuk perguruan tinggi negeri (SNMPTN) dimajukan sehari. Dari rencana diumumkan Selasa 28 Mei, maju menjadi Senin 27 Mei hari ini. Peserta SNMPTN 2013 jalur undangan bisa melihat pengumuman melalui internet hari ini sekitar pukul 16.00 WIB sedangkan di media massa mulai besok. 

Menurut keterangan dari Ketua Umum Panitia SNMPTN 2013, Prof. Akhmaloka, Ph.D., data di upload ke internet setelah ada konferensi pers dengan media masa di ITB (Institut Teknologi Bandung). 

Berikut screenshot situs http://snmptn.ac.id/  tertulis bahwa : 


Disamping anda mencoba Website resmi SNMPTN diatas, anda bisa juga mencoba memasukkan data anda di bawah ini :
Pengumuman Hasil Seleksi SNMPTN 2013

Denaihati

Daftar Lengkap Nominasi Indonesian Movie Awards 2013

Dunia Perfilman Indonesia yang mulai bangkit pada beberapa tahun terakhir ini membuat ajang penghargaan di bidang film pun semakin beragam.Sebagai bentuk apresiasi terhadap karya anak bangsa di dunia film. Salah satunya adalah Indonesian Movie Awards (IMA).

Indonesian Movie Awards (IMA) adalah penghargaan bagi insan perfilman yang dimulai sejak tahun 2007. Ajang penghargaan ini dibuat karena ajang FFI 2006 waktu itu hasilnya cukup mengecewakan bagi Masyarakat Perfilman Indonesia. Namun IMA dibuat bukan untuk menandingi FFI

IMA hadir untuk memberikan apresiasi kepada pemeran film terbaik, karena mereka punya bakat dan prestasi. IMA setiap tahun akan selalu hadir dengan format baru dan tentu berbeda dengan FFI. Jika pada FFI piala yang diberikan disebut Piala Citra. Sedang di IMA, piala yang diberikan disebut Piala Layar Emas Dalam ajang ini pemenang terbagi atas Terfavorit dan Terbaik. Dimana untuk kategori Terbaik pemenang dipilih oleh dewan juri. Sedangkan kategori Terfavorit pemenang dipilih oleh masyarakat. 


Untuk tahun 2013 Indonesian Movie Awards siap diselenggarakan untuk ketujuh kalinya. Ajang yang selalu memberikan penghargaan dalam dua kategori besar, Terbaik dan Terfavorit ini bakal hadir lebih ramping tahun ini. Sebanyak 14 kategori penghargaan siap diperebutkan.

Mereka yang masuk dalam nominasi bakal memperebutkan Piala Emas pada malam penghargaan yang diselenggarakan di Studio 8 RCTI, 27 Mei 2013 esok. Acara tersebut bakal disiarkan secara langsung tepat pukul 20.00 WIB.

Malam puncak tersebut bakal dimeriahkan pula oleh penampilan dari para juri dan kontestan dari X Factor Indonesia.  Trio Acha Septriasa, Donny Damara, dan juga Tio Pakusadewo bakal mempersembahkan penampilan mereka di atas panggung.

Berikut adalah Daftar Nominasi Indonesian Movie Awards 2013 :

Pendatang Baru Wanita Favorit

Pendatang Baru Pria Terfavorit
  • Fauzan Smith - PERAHU KERTAS
  • Gudino Soares - ATAMBUA 390
  • Haffez Ali - SANUBARI JAKARTA
  • Natalius Chendana - 3 SUM
  • Petrus Bayleto - ATAMBUA 390

Soundtrack Terfavorit
  • Cinta Sejati, Bunga Citra Lestari - HABIBIE AINUN
  • Malaikat Juga Tahu, Glenn Fredly - RECTOVERSO
  • Belum Ada Judul, Iwan Fals & Laduni - MAMA CAKE
  • Perahu Kertas, Maudy Ayunda - PERAHU KERTAS
  • Bogor Biru, Sore - MODUS ANOMALI

Pemeran Utama Wanita Terfavorit
  • Acha Septriasa - TEST PACK
  • Bunga Citra Lestari - HABIBIE & AINUN
  • Imelda Therinne - BELENGGU
  • Laudya Chintya Bella - BELENGGU
  • Prisia Nasution - RECTOVERSO

Pemeran Utama Pria Terfavorit
  • Abimana Aryasatya - BELENGGU
  • Agus Kuncoro - GENDING SRIWIJAYA
  • Lukman Sardi - RECTOVERSO
  • Reza Rahadian - HABIBIE & AINUN
  • Rio Dewanto - MODUS ANOMALI

Film Terfavorit

Denaihati

Jadwal Lengkap Piala Konfederasi Brasil 2013

Piala Konfederasi FIFA adalah turnamen sepakbola 4 tahunan yang diikuti oleh juara dari enam konfederasi FIFA (UEFA, CONMEBOL, CONCACAF, CAF, AFC, OFC), juara Piala Dunia FIFA dan negara yang akan menjadi tuan rumah Piala Dunia berikutnya sebagai ajang persiapan tim tuan rumah untuk Piala Dunia .

Kali ini, Brasil berstatus sebagai tuan rumah di Piala Konfederasi 2013 yang akan dimulai pada 15 Juni 2013 sampai 30 Juni 2013. 

Sejak tahun 2005, turnamen ini diselenggarakan di negara yang akan menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA pada  tahun berikutnya.

Tim Yang akan berlaga di Piala Konfederasi 2013 adalah:

TimKonfederasiStatus
 BrasilCONMEBOLTuan rumah Piala Dunia FIFA 2014
 SpanyolUEFAPemenang Piala Dunia FIFA 2010
 JepangAFCPemenang Piala Asia AFC 2011
 MeksikoCONCACAFPemenang Piala Emas CONCACAF 2011
 UruguayCONMEBOLPemenang Copa América 2011
 TahitiOFCPemenang Piala Oseania 2012
 ItaliaUEFAJuara kedua Piala Eropa 2012
 NigeriaCAFPemenang Piala Afrika 2013


Italia mendapat jatah pada kompetisi ini karena Spanyol telah memenangkan Piala Dunia FIFA 2010 dan Piala Eropa 2012. Karena pemenang kedua kompetisi itu mendapat jatah partisipasi pada turnamen ini, juara kedua Piala Eropa 2012 diundang untuk berpartisipasi dalam turnamen ini.

Sesuai dengan hasil pembagian grup piala konfederasi 2013, dimana Grup A ditempati oleh Brasil, Italia, Meksiko, dan Jepang. Sementara untuk Grup B dihuni oleh Spanyol, Uruguay, Tahiti, dan negara yang menjadi juara Piala Afrika 2013.

Kemudian akan ada enam stadion yang dipilih menjadi arena pertandingan turnamen ini, di antaranya yaitu Estadio de Maracana di Rio de Janeiro, the Estadio Nacional di daerah Brasilia, the Estadio Castelao di distrik Fortaleza, the Estadio Mineirao di daerah Belo Horizonte, the Arena Forte Nova di area Salvador and the Arena Pernambuco di distrik Recife.

Hasil pembagian grup & jadwal pertandingan Piala Konfederasi 2013 di Brasil :
  • Grup A: Brasil,  Italia, Meksiko, Jepang
  • Grup B: Spanyol, Uruguay, Tahiti, Nigeria

GRUP A
TanggalPertandinganKota
15 Juni 2013Brasil vs JepangBrasilia
16 Juni 2013Meksiko vs ItaliaRio de Janeiro
19 Juni 2013Brasil vs MeksikoFortaleza
19 Juni 2013Italia vs JepangRecife
22 Juni 2013Jepang vs MeksikoBelo Horizonte
22 Juni 2013Italia vs BrasilSalvador
GRUP B
TanggalPertandinganKota
16 Juni 2013Spanyol vs UruguayRecife
17 Juni 2013Tahiti vs NigeriaBelo Horizonte
20 Juni 2013Spanyol vs TahitiRio de Janeiro
20 Juni 2013Nigeria vs UruguaySalvador
23 Juni 2013Nigeria vs SpanyolFortaleza
23 Juni 2013Uruguay vs TahitiRecife
SEMI FINAL
TanggalPertandinganKota
26 Juni 2013Juara Grup A vs Runners-up Grup BBelo Horizonte
27 Juni 2013Juara Grup B vs Runners-up Grup AFortaleza
Tempat Ketiga
TanggalPertandinganKota
30 Juni 2013Kalah (i) vs Kalah (ii)Salvador
F I N A L
TanggalPertandinganKota
30 Juni 2013Menang (i) vs Menang (ii)Rio de Janeiro

Denaihati

UM Cares Outing Day : Trip To Johor

As Salam semua

Sabtu dua minggu lepas ada UM Cares Outing Day gitu. Sebenarnya kebetulan salah sorang housemate kakak aku melangsungkan perkahwinan kat JB. So dah alang-alang tu, the whole team nak turun JB sama. Sebagai rakyat Johor yang bangga dengan kepesatan negeri Harimau Selatan tu, aku mestilah kena ikut sama kan. Hehehe. Lagipun, tak meriah lah kalau aku takde. Aku kan penghibur mereka. Ecewah! 

Bertolak dari KL around pukul 7.30pagi. First tempat yang dorang nak singgah is JPO. Hmmm, haruslah orang KL nak singgah JPO. Tak shopping takpe, but at least pernah sampai. Kiteorang sampai kat JPO lebih kurang pukul 12 tengahari. So, sebagai so-called tourist guide. Aku bagi 2 jam je untuk mereka bershopping. Kehkehkeh. Aku takde beli apa pun, sebab minggu sebelumnya baru pi JPO jugak kan. So, takde pulak mengidam nak apa-apa. 


Lepas dah habis kat JPO, terus gerak ke JB. Masing-masing pun perut dah lapar. Bila perut berlagu pilu haruslah kewarasan otak tak menentu kan. Heheh. Jadi Kak Wani (yang pakai tudung pink tu) memang asal orang JB terus bawak kami ke Kg. Melayu Majidee. Yes. Kat situ memang heaven lah kalau nak makan! 

kita mulakan dengan ketua rombongan mak kiah. sedap and so terbaik yeee ABC Special dia
Akak aku memang kaki Yong Tau Foo. Sapa belum merasa YTF Johor, you must! 

Gembira bila perut kenyang diisi

Kerja kuat, study kuat, makan pun kena kuat. Kan? 

Insya-Allah next maybe. Tunggu je lah kan. 


Ehem. masih panas. 


Akmal, pak lawak pak karut dan segala pak lagi. Apa-apa je lah Akmal! 


Hamek kau, penuh dua meja kiteorang punya makanan. Masing-masing suka dengan Yong Tau Foo Johor yang berkuah sup tu. Kalau kat KL kan makan dengan sambal, so bila makan YTF Johor bersup ni semua suka lah. Sedap lain macam dorang kata. Sate pun sama. Memang menggiurkan. Rasa perapan dia yummmy! Lazat tak terkata lah senang cerita. Dan satu lagi tarikan is Otak-Otak Kempas. Orang Johor memang patut bangga dengan otak-otak ni. Kak Zazrene makan sampai 3 bakul. Sedap punya pasal. Maklumlah Perak takde otak-otak kan! Heheheh






Tak cukup dengan tu, lepas solat... Kak Wani bawak kami ke kedai Murtabak Famoud depan masjid Kg. Melayu Majidee. Ok. Walaupun perut agak kenyang melayan YTF, sate dan otak-otak. Jangan risau, ada space lagi untuk murtabak tu. Sumpah sedap lah. Kedai ni memang dah lama dah aku tau. Ayah aku masa dia kerja di JB memang bulan puasa full kiteorang makan murtabak ni. Beratur panjang selalu time puasa!!!



Dasyat kan reaksi masing-masing. Heheheh. Dah sudah semua makan, dorang nak pergi The Zon pulak. Nak beli coklat masing-masing. Sambil tu boleh tengok Selat Tebrau. Actually takde lah murah sangat coklat kat The Zon ni walaupun duty free. Langkawi lagi murah lah. Tapi murah tak murah, aku ter-shopping jugak T___T





Sebelah malam pulak, Kak Wani buat makan-makan untuk sambut birthday mak dan kakak ipar dia. Kiteorang bersyukur sangat sebab Kak Wani sudi bagi tumpang kami semua bermalam di rumah dia. Alhamdulillah. Selesa dan sangat-sangat seronok sebab the whole family memang friendly dan of course lah, jamu kiteorang dengan makanan lagi.


ini keluarga kak Wani. Terima kasih sebab sudi terima kami dan bagi tumpang bermalam di rumah! :)


Ya Allah macam nak meletup perut ni. Banyak makanan. Murah rezeki Kak Wani dan keluarga. Alhamdulillah. Than around pukul 11 macam tu kiteorang dibawak berjalan ke Danga Bay. Ada funfair, tapi tak best pun. Semua just jalan-jalan je. Masing-masing dah penat kan. And esoknya adalah Majlis Sanding Kak Raihan! 







Ya Allah apasal lah comel sangat Kak Raihan ni dengan laki dia. Sweet forever tahu tak. Haish, terus rasa nak kahwin. Haa ni lah masalah aku! Bila aku pergi orang kawen je terus rasa hati ni melonjak gatal nak kawen. Please fateen! Banyak benda nak kena settel! Hahahah :)

Lepas habis majlis, around 2pm kiteorang semua gerak balik ke KL. Alhamdulillah 6.30pm sampai dah. Jammed jangan cakap lah. Lagi-lagi kat area Seremban tu kan. Jammed kemain. Sepanjang perjalanan balik tu, ada banyak jugak eksiden yang kiteorang jumpa. Nauzubillah....

So, pada Kak Raihan, semoga jadi isteri solehah dan cepat-cepat dapat baby tau. We gonna miss you and please jangan lupa kiteorag k!!! :)




Blog Archive