Muhyiddin kata ada berita gembira buat kakitangan awam

KOTA BHARU - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak menolak kemungkinan akan ada lagi beberapa berita gembira bakal diumumkan buat kira-kira 1.4 juta penjawat awam di negara ini apabila beberapa permasalahan mereka dapat diselesaikan tidak lama lagi.
  
Beliau berkata kerajaan sememangnya mengambil berat soal kebajikan penjawat awam yang telah banyak membantu membangunkan negara selama ini.
  
"Saya faham telah banyak perkara yang telah dapat diselesaikan oleh kerajaan namun masih ada beberapa perkara yang belum selesai.
  
"Tunggulah dan berdoalah agak panjang daripada biasa kerana mungkin ada berita baik akan diterima (oleh penjawat awam) tidak lama lagi," katanya ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Khas Bersama Penjawat Awam Persekutuan dan Negeri Kelantan di Dewan Utama, Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan di sini, hari ini.
  
Turut hadir pada majlis dihadiri lebih 3,000 penjawat awam itu ialah isteri Muhyiddin, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin, Naib Canselor USM Prof Datuk Dr Omar Osman dan Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman.
  
Muhyiddin berkata kerajaan sangat menghargai jasa dan peranan penjawat awam yang pada masa sama telah menjadi "mata dan telinga" kerajaan bagi menyelesaikan masalah rakyat keseluruhan.
  
Beliau berkata, melalui penjawat awam, kerajaan mendengar segala rintihan rakyat yang kemudiannya akan bertindak untuk membela mereka yang memerlukan pembelaan.
  
Timbalan Perdana Menteri juga menzahirkan rasa bangga dengan peranan penjawat awam yang telah berjaya merealisasikan program transformasi negara sehingga lahir sebagai sebuah negara yang dikagumi.
  
"Saya bangga dengan peranan penjawat awam ini kerana segala yang kita sasarkan itu telah menjadikan keadaan negara jauh lebih baik daripada sebelum ini," katanya.
  
Beliau juga mahukan penjawat awam di semua sektor dapat memastikan setiap peruntukan pada belanjawan yang diumumkan dapat digunakan dengan sebaik mungkin bagi pembangunan negara.

Timbalan Perdana Menteri berkata soal politik tidak akan diambil kira dalam membangunkan Kelantan kerana yang penting adalah memastikan rakyat negeri itu sama-sama menikmati pembangunan negara.
  
Pada sesi dialog selepas itu, Muhyiddin berkata kerajaan sama sekali tidak bercadang untuk mengurangkan jumlah penjawat awam di negara ini.
  
Beliau berkata pihak tertentu tidak boleh membandingkan saiz penjawat awam di Malaysia dengan negara lain kerana keadaan itu sangat berbeza sama sekali.
  
Muhyiddin jturut menafikan negara akan muflis seperti dakwaan pembangkang kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) merupakan kerajaan yang bertanggungjawab dan berkemampuan untuk membangunkan negara.
  
"Selagi kerajaan Barisan Nasional kekal memerintah, kita tidak akan menjadi negara yang bankrap kerana kita ada segala kemampuan," katanya.
  
Beliau juga berkata segala bentuk bantuan terutama Bantuan Rakyat 1Malaysia akan diteruskan pada masa hadapan jika keadaan ekonomi yang baik ketika ini dapat diteruskan lagi.  - Bernama

sinar harian


Sindiket menggodam E-mel:Kerugian Cecah RM7.3 Juta


Polis membongkar sindiket menggodam e-mel syarikat yang menjalankan transaksi perniagaan secara atas talian bagi memintas pembayaran secara penipuan hingga menyebabkan kerugian setakat ini mencecah RM7.3 juta.

Kegiatan itu dikesan sejak 2010 iaitu sindiket menukar nombor akaun bayaran sesebuah syarikat melalui pintasan e-mel supaya bayaran dimasukkan ke dalam akaun 'keldai' yang digunakan sindiket itu.

Ketua Unit Siasatan Perisian Komputer Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman DSP Mohamad Lazim Ismail berkata penipuan itu boleh menjejaskan imej syarikat yang beroperasi dalam negara yang berdagang secara telus dengan syarikat antarabangsa serta menyukarkan aktiviti perniagaan kedua-dua belah pihak.


"Urus niaga perniagaan kedua-dua syarikat melibatkan pembayaran dalam talian. Malangnya sindiket tersebut telah memesongkan nombor akaun bayaran sesebuah syarikat itu melalui pintasan e-mel yang dibuat oleh anggota sindiket atau keldai akaun," katanya kepada Bernama.

Ini mengakibatkan syarikat di Malaysia menuduh syarikat antarabangsa tidak melakukan pembayaran dan apabila semakan dibuat, kedua-dua syarikat ini sebenarnya telah ditipu apabila nombor akaun yang dihantar syarikat antarabangsa kepada syarikat di sini telah pun ditukar, katanya.

Mohamad Lazim berkata syarikat antarabangsa yang berurusan dengan syarikat di Malaysia antaranya dari India, Arab Saudi, Korea Selatan, Itali, Mexico dan China.

Justeru, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan syarikat perlu sentiasa memastikan setiap e-mel yang dihantar kepada rakan urus niaga mesti menggunakan kaedah 'encryption' di mana penerima haruslah memasukkan kod keselamatan untuk membukanya.

"Urus niaga yang dilakukan juga tidak seharusnya dilakukan menerusi e-mel semata-mata tetapi menggunakan kemudahan lain seperti telefon dan faksimili," katanya.

"Jadi saya nasihatkan apa-apa pun ikut pendekatan cara tradisional, setiap perkara yang sudah selesai dibuat, kedua-dua pihak perlu menelefon kembali untuk bertanyakan kata laluan yang sama dibuat kedua-duanya," katanya.

Beliau berkata bagi awal tahun ini sehingga 15 Jan lepas, tujuh kes dilaporkan melibatkan kerugian RM907,384.

Mohamad Lazim berkata sepanjang 2012 sebanyak 32 kes dilaporkan melibatkan kerugian RM4.6 juta (RM4,636,487.83) berbanding RM960,150 untuk tempoh 2011 dengan lima kes dan RM800,000 (2010) enam kes dilaporkan.

"Jadi jumlah keseluruhan sejak kes ini mula memasuki Malaysia pada 2010 ia mencatatkan jumlah kerugian RM7,303,871.75 dengan 50 kes dilaporkan.

"Peningkatan angka ini agak membimbangkan dan kami tidak mahu Malaysia menjadi hab sindiket asing yang kami percaya didalangi warga Afrika, jadi syarikat tempatan perlu tahu dan mula mengambil langkah berjaga-jaga supaya tidak tertipu dalam urusan perniagaan mereka," katanya.

Beliau berkata modus operandi kes penipuan atas talian bermula apabila syarikat A (syarikat antarabangsa) membuat urusan perniagaan dengan syarikat B dan pembayaran wang dibuat antara kedua-dua buah syarikat melalui penghantaran arahan menerusi e-mel.

"E-mel yang dihantar syarikat B mengandungi arahan pembayaran dan juga nombor akaun bank di mana bayaran sepatutnya dimasukkan, dan dalam situasi ini sindiket akan menggodam dan mengubah nombor akaun yang terdapat dalam e-mel yang dihantar syarikat B.

"Sindiket akan memasukkan nombor akaun baharu milik mereka tanpa pengetahuan syarikat B. Apabila syarikat A menerima e-mel tersebut terus membuat pembayaran seperti dalam arahan e-mel tanpa menyedari nombor akaun tersebut telah diubah sindiket asing," katanya.

Beliau berkata syarikat tempatan yang berurus niaga dengan syarikat antarabangsa kebanyakannya menjual barangan seperti tekstil, bahan kimia, bahan sejuk beku, bijiran, bawang dan cili kering.

Beliau turut meminta orang ramai atau syarikat yang mempunyai maklumat berhubung kes berkenaan agar menghubungi urus setia JSJK di talian 03-26163972 pada waktu pejabat, atau bilik gerakan di talian 03-26163999 selepas waktu pejabat.


What Makes Me Confident: Pt.7 [Terima Kasih Sang Penginspirasi]

As Salam semua

Eh sejak domain dot my dah elok ni, makin galak pulak aku mengupdate blog kan. Kangen katanya. Rindu gilos kat Blog Coklateyes ni. Mana taknya, korang boleh tengok beberapa hari lepas aku meroyan jugak lah bila mana domain buat hal. Alhamdulillah kini semuanya dah ok. Syukur sangat-sangat. Tu yang kemaruk nak update blog ni. :) heheheh. 


Dan dalam ke-meroyan-an itu, setelah penantian, Alhamdulillah hari ni sekali lagi ada berita gembira. Di akhir Januari 2013, follower Blog Coklateyes telah bertambah kepada 3000 orang. Terharu sekejap. Sob-sob-sob. Terima kasih banyak-banyak pada yang sudi follow blog picisan ini. To be honest, it is not something to proud off. It just a compliment from others to this blog. Itu yang aku rasa. 



Again, sebagaimana yang aku dah kata kat facebook dan fanpage Blog Coklateyes : 

Its not about being famous or being followed by others,
Its about how you inspired them by BE YOURSELF.

Peh keluar terus best quotes aku! Hahaahha. Sekali sekala apa salahnya. Sebab korang semua kan sumber inspirasi aku. Tu yang aku keluar terus inspiration quotes tu. :) Eh, kenapa tak caya ke korang menjadi sumber inspirasi aku? Tak caya macam mana readers boleh menginpirasi penulis?

Baiklah, anda tahu tak bahawa setiap dari kita ni punya semangat tersendiri. Bila aku menulis, aku selalu membayangkan yang korang semua sedang khusyuk mendengar apa yang aku cakapkan. Ia monolog dalaman. Monolog yang susah aku gambarkan. Tapi percayalah, setiap satu perkataan yang aku taip ianya satu persatu keluar dari hati dan minda aku. Mulut aku tak perlu kumat-kamit. Tapi tangan aku lancar menaip apa yang aku bisikkan dalam hati. Sebab tu bila aku gembira, Insya-Allah perasaan gembira jugak yang korang rasa bila membaca entry tersebut. Dan perasaan gembira tu akan dapat aku rasai dan menyebabkan aku lagi nak-nak-nak update blog. Macam tu jugak sebaliknya. Ramai jugak kawan-kawan yang secara peribadi mengenali aku, bila dorang baca blog aku... dorang dapat rasa dan bayangkan seoalah-olah aku sedang cakap depan dorang. Dorang siap tahu intonasi, gaya dan mimik muka aku lagi! Dasyat dorang tu!!! Hahahaha.... 

Entah, aku tak tahu itu hukum apa. Mungkin hukum aura. Tapi yakinlah bahawa kita semua terhubung antara satu dengan satu. Biarpun kita tak kenal, tak pernah bersua tapi yakinlah semangat itu tersalur dalam setiap penulisan aku. Dan moga yang baik-baik juga yang korang perolehi dari Blog Coklateyes ni. Terima kasih banyak-banyak sebab sudi menjadi sang penginspirasi! :)


Oh, lupa nak bagitau... sekarang aku di Kluang. Hometown yang juga menjana banyak inspirasi aku. Mengajar aku untuk hidup dan kehidupan. Aku sayang Kluang ni. Tak berapa besar, dan tak berapa kecik. Mungkin di mata orang ianya biasa-biasa je, tapi di mata aku, Kluang ini nyawa aku. Sebab mak ayah aku ada kat sini...





p/s: Love you more and more, fellas!






Pilot terkunci di luar kerana co-pilot tertidur di dalam kokpit


BELANDA - Seorang pilot Syarikat penerbangan tambang murah Belanda, Transavia terkunci di luar kerana co-pilot-nya tertidur di kokpit.

Insiden ini terjadi dalam penerbangan Boeing 737 dari Belanda menuju Crete, Greece. Kejadian ini sebenarnya sudah lama terjadi, namun baru terbongkar setelah Badan Keamanan Belanda (OVV) membuat laporan dalam webnya. Mereka mengatakan insiden ini sangat serius.

"Setelah dua setengah jam berada di udara, pilot pesawat meninggalkan kokpit untuk ke toilet," kata OVV, seperti dilaporkan News, Khamis (31/1/2013).

"Kemudian, ketika dia kembali, dia memanggil co-pilot melalui interkom untuk membukakan pintu namun tidak mendapat jawapan," tambahnya.

Akhirnya, setelah beberapa saat, pilot dapat memasuki ruang kokpit tersebut. Di situlah dia mendapati bahawa co-pilot tengah tidur. Kini, insiden itu tengah disiasat oleh syarikat Transavia.

okezone.com



Operasi menangkap 15000 buaya yang terlepas di Afrika Selatan

kira-kira 2000 dari jumlah 15000 buaya yang terlepas sejak lebih seminggu yang lalu berjaya ditangkap kembali oleh para pekerja Taman Buaya Rakwena di Afrika Selatan.

Buaya yang terlepas itu melarikan diri ke kawasan semak-semak dan juga Sungai Limpopo, dekat sempadan Afrika Selatan dan Zimbabwe.

Walaupun jumlah buaya yang terlepas akibat banjir itu agak besar namun belum ada laporan ia menyerang manusia









Hardcore Environmentalist

As Salam semua

Bercakap pasal alam sekitar, aku sangat berkobar-kobar. Dekat instagram profile pun aku mengaku yang aku hardcore environmentalist. Walaupun masih lagi tak layak sebenarnya untuk menggelar diri sebegitu, tapi seriusly aku sangat-sangat suka eco-green semua ni. 



Semalam, hati aku sakit sangat bila tengok berita tentang kematian 10 ekor gajah di Kota Kinabalu. Ya Allah, 10 ekor terus diracun. Kalau aku dapat orang tu, aku suruh gajah pijak dia. Tak de otak betul lah sampai nak beracun-racun ni. Apa motifnya? Gajah tu kacau kau ke? Paling sedih bila tengok ada anak gajah yang baru beberapa bulan dan masih menyusu sedang belai mak dia yang dah mati. Kesiannya dia! 




Moga orang yang buat perkara jahat ni dapat segera ditangkap dan dibalas kejahatannya. Takde hati perut langsung. Binatang!!! Penguatkuasaan pun kena diperketat. Sebab aku wondering, kan ni hutan simpan macam mana strangers boleh masuk sesuka hati. Ehmmmm??? 

Next, semalam koordinator UM Cares, Dr. Zeeda Fatimah Mohamad publish satu artikel. Tak sangka pulak, dia letakkan gambar aku dan kakak-kakak kesayangan sedang berkebun di UM Crops. Malu aku. Mana taknya, satu Asia gambar tu dipublish. Ecececeh. Bajet famous sekejap lah kan. :)

KLIK LINK untuk baca artikel 
Projek ni sebenarnya dah lama jugak aku join. Lebih kurang sebulan dua yang lepas. UM Crops adalah satu projek kebun organik yang mana diusahakan oleh Abang Lan yang diimport khas dari Tanjung Kupang, Johor yang mana dulu dia seorang nelayan dan sekarang dah jadi staff UM Cares. Semua tanaman di UM Crops ni menggunakan baja kompos yang diproses sendiri oleh Abang Lan. Kami geng UM Cares yang lain akan bergilir-gilir jaga kebun ni. 


bangga sekejap. Ni abang Lan yang buat.
nama anak rabbit ni Ateen. Hahaha. Abang Lan saje bubuh nama dia gitu. In honour of me katanya! Hahaha :)
Thanks Abang Lan & Kak Ina
Tapi kepala wabbit ni teleng tau. Sebab mak dia. Entah buat apa. Vet kata sampai besar maybe dia gitu. Sian!







UM Cares memang banyak bagi aku pendedahan tentang alam sekitar. Dan benda ni lagi menyebabkan aku peka dengan semua isu alam sekitar. Oh, dah banyak jugak aku post pasal UM Cares dalam BCE ni. Kalau nak baca, boleh search di bahagian reception sidebar blog ok! :)

Jangan lupa untuk jaga alam sekitar! 




p/s: Tak susah sebenarnya nak jaga alam sekitar. Asalkan kita peka! 





Jutawan China jual udara segar dalam tin

 Pengusaha China, Chen Guangbiao, menjual udara segar dalam tin minuman ringan, mirip air minuman, ketika udara China bahagian utara tercemar teruk

Chen Guangbiao, yang kekayaannya menurut Hurun Report bernilai 740 juta dollar AS, menjual udara tinnya kira-kira lima yuan setin.

Chen mengatakan kepada Fairfax Media, udara China telah berubah menjadi begitu buruk sehingga ide udara segar dalam botol bukan lagi sesuatu yang aneh.

 "Jika kita tidak mula mencegah maka setelah 20 atau 30 tahun anak-anak dan cucu kita mungkin mengenakan topeng gas dan membawa tabung oksigen," kata Chen.

Hospital melaporkan kenaikan mendadak jumlah pesakit dengan kes berkaitan pernafasan. Para pemimpin politik terpaksa mengambil langkah-langkah darurat bagi mengurangkan pencemaran dan berjanji untuk mengatasi masalah itu.

Langit Beijing sebagian besar tetap suram. Jarak pandang secara konsisten menurun hingga hanya 200 meter yang terjadi beberapa kali dalam beberapa hari terakhir. Foto-foto satelit NASA memperlihatkan asap tebal menyelimuti dataran padat penduduk China utara.
Kata Chen lagi kepada Fairfax Media, ia tidak terganggu oleh reaksi sinis masyarakat, yang menuduh dia cuba untuk meningkatkan profil bisnesnya.

 "Saya yakin tentang apa yang saya lakukan dan saya berani meletakkan itu di bawah sinar matahari," katanya.

Chen mengatakan, banyak pengusaha China yang "mengorbankan keturunan mereka" demi keuntungan jangka pendek. Walau dunia tidak kiamat pada 21 Desember lalu, hari terakhir dalam kalender Maya, dia mengatakan, bukti-bukti menunjukkan bahawa kiamat sudah terlalu hampir.

"Saya bekerja di industri perlindungan selama satu dekad ... dan saya menyaksikan fakta bahawa polusi semakin buruk dan kian buruk," kata Chen.

"Semakin banyak bencana terjadi setiap tahun," katanya. "2012 tidak menjadi akhir dari dunia, tetapi jika manusia terus mencemari alam, saya fikir kiamat akan tiba."

kompas.com


Puting beliung terbalikkan kereta, musnahkan kediaman di AS

ADAIRSVILLE, Georgia: Ribut kencang melanda tenggara Amerika Syarikat menyebabkan puting beliung dan angin berbahaya sehingga kenderaan terbalik di kawasan sekitar Georgia dan memusnahkan kediaman serta perniagaan sehingga mengakibatkan sekurang-kurangnya dua orang terkorban.

Di barat laut Georgia pula, ribut menyebabkan kenderaan di laluan Interstate 75 terbalik menyebabkan lebuh raya terbabit ditutup dan satu lagi laluan ditutup sehingga pekerja mengalih pokok dan tiang elektrik daripada atas jalan raya.





http://jalopnik.com/5980244/tornados-overturn-cars-and-18+wheelers-on-interstate-75-georgia


Domain [dot my] Kembali Pulih. Alhamdulillah!

As Salam semua

Minggu ni sangat-sangat menguji emosi dan psikologi aku. Mood turun naik tak menentu. Menyelesaikan segala permasalah yang berkaitan dengan domain. Sungguh aku rasa bertanggungjawab atas segala kesulitan dan kesukaran yang korang semua hadapi. Mana taknya, domain tu semua kan hadiah dari aku. Aku rasa sedih sangat lah kalau hadiah yang diberikan tu tak menggembirakan hati korang semua. Malahan menyedihkan dan menyusahkan. Sebab tu, dengan apa cara sekalipun memang aku akan cuba bertanggungjawab sepenuhnya. 

Kalau aku di tempat korang pun, memang aku akan hilang kepercayaan kepada pihak Asiahost. Tapi, aku mengambil kata-kata dari Blog Paly. Kita kena positif. Mesti ada sebab sesuatu tu terjadi. Tak kan lah saje-saje je sesuatu pihak nak buat kita macam ni. Dan aku yakin ianya memang demi kebaikan blog kita semua. Cuma kita ni yang tak sabar. Termasuklah aku. Meroyan lebih. Semuanya sebab apa? Sebab keinginan kita tak dipenuhi, padahal orang tu dah bagi percuma dah segala servis dan domain ni kan selama setahun. Haisssh buruk perangai aku. Tak sabar punya pasal. Buat keputusan pun meluru kan

Jadi, setelah selesai masalah domain yang dihadapi... pihak Asiahost menghubungi aku dan menjelaskan beberapa perkara kepada aku. And I'm fight for our rights too. Alhamdulillah, beberapa persetujuan telah dibuat. 




Dan ini pula MUNGKIN akan diberikan oleh pihak Asiahost kepada kita semua. Insya Allah. Aku akan re-confirmkan semula ye. 


Manakala ini adalah antara sebab utama mengapa DNS perlu ditukar dan ternyata ia adalah untuk kebaikan blog kita semua juga. Moga usaha murni dan nilai kesabaran kita semua dibalas benda yang baik hendaknya.  :)



Takpelah ini semua pengajaran buat diri aku sendiri. Alhamdulillah hari ni semua masalah yang dihadapi pengguna domain dot my telah diselesaikan. Semua kembali pada normal. Melainkan mereka yang tukar domain kepada blogspot semula, anda semua jangan risau. Domain dot my anda boleh guna semula kerana termanya adalah Percuma Selama Setahun kan... cuma kena tukar setting saje di bahagian dashboard. Kalau tak yakin atau susah, hantar support ticket di laman web Asiahost dan minta mereka buatkan. 

Oh, pihak Asiahost juga menjamin bahawa perkara sebegini tak akan berlaku lagi. Dan aku jugak berharap agar dorang mengotakan kata-kata dorang. Mungkin ada sesetengah perkara boleh diperbaiki lagi servisnya. Takpelah kita beri peluang pada mereka. Memandangkan program ini lebih kepada semangat untuk membanteras jenayah siber di Malaysia, makanya aku kembali menggunakan domain dot my ini. 

Walaupun keyakinan tu memang payah dikembalikan, tapi peluang kedua sentiasa ada dan boleh diberikan. Inilah cabaran dalam dunia blog agaknya. Tak semua benda senang kan. Pasti ada pasang surutnya. 

Sekali lagi terima kasih banyak-banyak aku ucapkan kepada semua pihak yang masih meyakini Blog Coklateyes dan menyokong sepenuhnya. Terima kasih sangat-sangat ye. Semangat aku semua ada pada korang. 




p/s: pilihan di tangan anda, aku hanya membantu. Harap maafkan aku atas kesukaran yang dihadapi :)



Jangan laju bro, kampung tak lari ke mana


PETALING JAYA - Dalam usaha membantu kerajaan menangani kadar kemalangan jalan raya menjelang Tahun Baharu Cina ini, syarikat-syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM) akan mengedar poster dan pelekat kereta dengan tema “Jangan Laju bro. Kampung tak lari ke mana”.

Poster serta pelekat kereta yang mempunyai tema itu akan diedar kepada pengguna di rumah tol semua lebuh raya seluruh negara sepanjang kempen itu yang diadakan dengan kerjasama Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

Yang Dipertua PSKLM, Datuk Noorizah Abdul Hamid berkata, tema yang menggunakan bahasa mudah dan ringkas itu dipilih kerana ia lebih dekat di hati dan senang diingat oleh pemandu di negara ini.

"Ia lebih ‘catchy’ (menarik) tapi dalam masa sama berkemampuan menyampaikan mesej yang besar,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen itu di kawasan Rehat & Rawat (R&R) Awan Besar, di sini hari ini. Turut hadir Ketua Pengarah LLM Datuk Ismail Md. Salleh.

Noorizah berkata, beberapa selebriti seperti Amber Chia, Nash Lefthanded, Usop Wilcha dan pelakon Zul Ariffin akan menyertai kempen itu dengan menyampaikan nasihat dan panduan pemanduan berhemah kepada pengguna jalan raya. - BERNAMA



Berjuta Kesan Dalam Event Sepetang Bersama Blogger 2013

Sudah lewat empat hari, namun karena baru hari ini koneksi mengizinkan maka Saat postingan ini terbit, kesannya masih sangat terasa hingga tak dapat diungkapkan melalui kata-kata. Sungguh sebuah perjalanan yang tidak pernah saya bayangkan sebelumnya, rasanya masih seperti mimpi bisa mendapat undangan khusus dari Tuan Haji Amir Hassan Founder Denaihati.com.
Perjalanan pertama saya keluar negeri dan bertemu langsung dengan Top Blogger Malaysia dalam event yang bertajuk #SBB 2013 : Sepetang Bersama Blogger 2013.
Saya bersama Dik Munir berangkat melalui Bandar Udara Sultan Hasanuddin Makassar pada tanggal 25 Jamuari 2013 Pukul 16. 15 dengan menggunakan pesawat AIR ASIA dan Mendarat di Kuala Lumpur tempat pukul 20.00 waktu setempat.
Perjalanan dari Bandara ke Hotel Singgahana Petaling Jaya memakan waktu Sekitar 1 jam, sampai disana urusan lancar hotel sudah dibooking sebelumnya oleh tim denaihati. 
   Nurhuda Khalid.bersama Siti Rokiah (Founder sweetkurma.com) yang menjemput kami saat tiba di Hotel
Kami langsung ke kamar 202 dan disana ternyata menunggu seorang blogger asal Sunda,admin Dawaihati.com kang Dadan Darmawan dari Jawa Barat. Kami sekamar di hotel dan obrolan pun berlanjut hingga larut malam rasa penat dan lelah hilang meski baru saja melakukan penerbangan yang jauh.

Sebelum majlis Sepetang Bersama Blogger 2013 #SBB2013 dimulai, kami blogger Indonesia sempat berkeliling KL dengan diantar oleh Taksi yang telah dihubungi sebelumnya oleh bro Eizil (tuan pemilik eizil.com) yang sangat sibuk mengurus kami saat berada di Hotel Singgahsana. Dan secara kebetulan pemandu Taksi  adalah orang Indonesia yang kami panggil Bang Mus. Untuk selanjutnya Bang Mus yang kami hubungi untuk mengantar kami menikmati suasana malam di Kuala Lumpur sampai mengantar kami esoknya ke Bandara.

Kami tiba kembali di Hotel tepat pukul 12.00 pm dan puncak acara #SBB 2013 dimulai tepat pukul 14.00.

Sebelum memasuki ruang pendaftaran, di loby hotel  kami tak menyangka disambut hangat oleh sahabat-sahabat top blogger Malaysia!

Dimeja pendaftaran, kembali disambut hangat oleh  Mior Hafis Bin Mior Ahmad (Melastikbintang.com).dan Blogger Jelita Nur Misnan Dan setelah mendapatkan Goodies Bag Khas untuk Event SBB2013. Kami bertiga dipersilahkan duduk di meja yang berlabel Mini Forum.

Didalam ruangan sudah nampak blogger hebat Malaysia lainnya Amanz , AzmanIshak, AbangEnsem, Abang Nara, BroFramestone, JejariRuncing, Eyriqazz, Yuyu, PuanBee, Kak Ji  dan beberapa diantaranya tidak sempat berbual dengan mereka. Disamping karena segan, juga karena acara segera terlaksana. :D

Sebelumnya kru RTM sempat mewawancarai kami bertiga selaku Wakil dari Blogger Indonesia .




Dan salah satu sesi yang membuat saya gemetaran saat harus menjadi panelis mewakili blogger Indonesia



Pada Mini Forum Panel sesi II, saya tampil bersama : Yuyu Zulaikha – Blogger remaja popular , Ikhwan Nazri – CEO Amanz Network. Dan Bro Framestone sebagai moderator. Rasanya saya tak layak disandingkan dengan beliau nih.... Dan Alhamdulillah, semuanya bisa selesai meskipun sesi sumbang saran terpaksa ditiadakan karena waktunya yang sangat sempit.

Dan Pertemuan Mengesankan Sepetang Bersama Blogger 2013 paling indah terjadi disaat beberapa jam sebelum kepulangan saya ke tanah air Indonesia. Malam terakhir di Malaysia ditutup dengan bertemu dan berbincang secara langsung di kamar 202 antara kami bertiga dengan founder Denaihati.com Tuan Haji Amir Hasan. Beliau banyak memberikan masukan dan berbagi pendapat mengenai dunia blog dan kesuksesan seorang blogger.

Dan saat sebelum kepulangan kami ke Indonesia, sempat bergambar bersama dengan Tuan Haji Amir Hassan, Bro eizil, Abang Ensem, dan Bro Khairul Anam.



Terima kasih untuk sahabat semuanya, Terima kasih untuk Tuan Haji Amir Hassan dan teamnya yang hebat. Mohon maaf atas segala kekhilafan kami. Semoga bisa berkumpul dalam event berikutnya yang lebih hebat.

Denaihati

Selebriti yang tetap cantik walau sudah berumur 40 tahun

Jennifer Lopez
 Penyanyi cantik dan seksi ini walaupun sudah berumur 43 tahun tetapi dia tetap menjaga tubuh dan kecantikannya. Aset penting baginya, punggung dijaga dengan baik, ia sering berlatih dan bersenam. fanpop.com

  Jennifer Aniston
 Aktres cantik dan seksi ini walaupun sudah berumur 43 tahun tetapi ia masih tetap menjaga kesihatannya dan tubuhnya agar tetap langsing dengan cara menjaga pola makan dan bersenam. dailydesktop.eu

 Halle Berry
 Wanita yang lahir di Ohio, Amerika Syarikat pada 14 ogos 1966 ini masih kelihatan seksi dan cantik dengan mengenakan gaun panjang yang terbuka bahagian bawahnya sehingga memamerkan paha ketika menghadiri acara Golden Globe Awards 2013. celebuzz.com

 Cameron Diaz
 Semua lelaki akan terpana jika melihat senyum manis dari wanita seksi berumur 40 tahun ini, Cameron Diaz. Dia adalah seorang pelatih atau instruktur senaman di Teddy Bass sehingga ia akan tetap selalu menjaga bentuk tubuhnya. a-gc.com

 Gwen Stefani
 Penyanyi Gwen Stefani yang lahir di Anaheim, California, 3 Oktober 1969 ini masih dianggap sebagai wanita seksi dan cantik. Walaupun umurnya sudah mencapai 43 tahun, tetapi Gwen masih menjaga tubuh dan kecantikannya. bhmpics.com


Naomi Watts
 Wanita berumur 44 tahun ini  tidak melakukan program diet kerana ia sangat gemar makan dan memasak untuk anaknya. usmagazine.com


Blog Archive